poniedziałek, 17 września 2018

Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.


Zupa- krem z pieczonej papryki.

Wtedy ściągnij folię i delikatnie, małym nożykiem ściągaj skórkę z papryki, będzie to bardzo proste i potrwa dosłownie kilka minut. Obraną paprykę pokrój w paski lub kostkę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz słodką i ostrą paprykę. Ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez minimum minut, aż pomarszczy się, a skórka zrobi się czarna.


Czosnek i cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Papryki przełóż do czystego bulionu, dodaj. Wyjmujemy papryki, wkładamy je do foliowej torebki i zostawiamy na około minut.

Cebulę i czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem. Zupa krem z czerwonej papryki jest kremowa i słodka. Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np.


Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje #128578; Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Wczoraj znalazłam Cię w Kuchni Lidla i obejrzałam już chyba większość filmików z Twoim udziałem #128521; Twoja energia i pasja są do pozazdroszczenia!


Właśnie skończyłam robić krem z papryki i wyszedł przepysznie – kremowy, delikatny i słodki. Zaraz biorę się za stir fry z ciecierzycy. Pieczemy min w temperaturze 200°C (termoobieg). Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni.


Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Wspaniała, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem, w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne dni. Nie myślcie jednak, że jest to zwykła zupa z pomidorów i papryki. Pieczone warzywa sprawiają, że to danie nabiera nowego wymiaru.


Smakuje wybornie, pachnie obłędnie i jest całkiem prosta do wykonania.

Rozgrzewająca, smakowita zupa- krem z pieczonej papryki – idealna na chłodne, jesienne dni. Gotujemy ją na esencjonalnym Rosole drobiowym WINIARY, z dodatkiem podsmażanej na maśle marchewki i cebuli oraz pieczonej w piekarniku czerwonej papryki. Pamiętajmy o tym, by jedną paprykę zostawić do dekoracji. Nie ma zatem na co czekać, pora brać się do roboty #128578; Papryka jest warzywem dość specyficznym.


Jedni wprost za nią przepadają, inni niekoniecznie. Znam jednak niewiele osób, które nigdy nie odmawiają papryki prosto z. Gdy jej przygotowanie poprzedza pieczenie warzyw w piekarniku, możemy być pewni, że rozgrzejemy się podwójnie :-) Znacie już zupę z pieczonej dyni i pieczonych pomidorów. Dzisiaj kolejna propozycja w podobnym stylu, zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki. Doprawiona tymiankiem i podawana z serem feta.


KREM Z PAPRYKI Wpadłam na pomysł, że dzisiejsza zupa czyli krem z papryki czerwonej pieczonej z czosnkiem, marchewką i dodatkami będzie w sam raz. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać.


Następnie wsypać ziemniaki, smażyć minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, gotować ok. Na pewno pycha, znam krem z pieczonej papryki i pomidorów osobno, nie łączyłam jeszcze tych warzyw razem w kremowej zupie. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku.


Jest gęsta i aromatyczna. Przepisy z kategorii zupa krem z pieczonej papryki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Podajemy przepis na zupę z pieczonej papryki z grzankami. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty