wtorek, 25 września 2018

Jarzynka do ryby po grecku

Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez - minut pod uchyloną pokrywą.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jarzynka do ryby po grecku. Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) Ten sos to właściwie jarzynka. Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często.


Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny. Sprawdzony przepis na jARZYNKA „PO GRECKU” od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-min. Postanowiłam więc zrobić taką jarzynkę na bazie marchewki, cebuli i papryki konserwowej. Jarzynkę zaprawiłam koncentratem pomidorowym i sosem słodko - kwaśnym.


Powstało coś na kształt bigosu marchewkowego lub sosu do ryby po grecku. Taka jarzynka jest dobra zarówno na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do drobiu, ryb czy wieprzowiny. Wyniki wyszukiwania dla jarzynka do pieczonej ryby pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.


Jarzynka do ryby po grecku

Ja mam już drugi rok w piwnicy i jest pod ręką w razie potrzeby, gdy np. Można iść na łatwiznę i zamrozić warzywa, ale mrożone tracą wartości odżywcze, poza tym zrobiona tak jarzynka to prawdziwe źródło witamin zakonserwowane w naturalny sposób. NAwet się nie zastanawiaj tylko rób z mrożonki. Ryba z grilla Po rybę najczęściej sięgamy w okresie świąt. Tymczasem jest to składnik, który może pojawiać się na naszych talerzach również w okresie letnim.


Ryba dobrze smakuje jako dodatek do sałatki , ale też z powodzeniem możemy ją przyrządzić na grillu. Odpowiednio zamarynowana ryba zyska na ruszcie dodatkowe walory smakowe. Kawałki ryby, oprószona zaledwie mąką, powinny być podsmażone na patelni, a następnie ułożone na płytkich półmiskach. Dopuszcza się jednak przygotowanie ryby na parze i doprawienie jej bardziej pikantnym sosem. Do dań typu ryba po grecku najlepiej nadają się białe ryby typu dorsz, morszczuk czy mintaj.


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, po chwili dodać resztę warzyw i dusić. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Ma powstać gęsta, dość wilgotna jarzynka, nie do końca rozmaślona, ale też nie po chińsku twardawa.


Teraz czas na finisz - rybę wycieram z soku papierowym ręcznikiem, solę, pieprzę i smażę krótko na oliwie, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. Jarzynka do obiadu to coś na kształt bigosu warzywnego czy też sałatki na ciepło. Trochę podobna do sosu z ryby po grecku. Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat. Pyszna również na zimno.


Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Krakowie) zorientowałyśmy się, że nadszedł post. Rybka w zalewie Składniki: kg. Ryby panierować w mące i bułce tartej zamoczyć w jajku , upiec.


Pokaźny zbiór przepisów. Doskonałe na gorąco jak i na zimno. Nadają się do niego wszystkie ryby - nawet tej niby gorszej jakości wspaniale smakują.


Filety ryby (jak były mrożone, to po rozmrożeniu) skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok. Pozostałe warzywa też obieram i ścieram na grubych oczkach. Selera kroje drobno, skrapiam sokiem z cytryny, oliwa z oliwek, sole, mieszam - odstawiam do lodowki na pol godziny do lodowki.


Cebulę obieram i kroję raczej w drobną kostkę. Ryba po grecku, ale zdjęcie wyszło bardzo patriotyczne;) To wersja ryby, która w naszej rodzinie przyrządzana jest od lat. Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku.


Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez minut. W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty