poniedziałek, 24 września 2018

Jaki zakwas do żurku

Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. O ile przepisów i receptur na taka. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni.


Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji. W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Wystarczy przed gotowaniem żuru dokarmić zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i odstawić na trzy do pięciu dni w ciepłe miejsce. Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Właśnie zrobiłem zakwas.


Tym razem użyłem białej żytniej mąki. Ja nowo nastawiony zakwas mieszam codziennie, a kiedy zacznie ładnie pachnieć dodaję trochę mąki i wody (zawsze zostawiam na to trochę miejsca w słoju) i na drugi dzień jest gotowy #128578; Co do kwestii żur-barszcz, to są przeróżne zdania. Również zakwas na żurek można zrobić na otrębach żytnich, owsianych, pszennych lub płatkach owsianych (mam w planach zrobić właśnie taki z płatkami). Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego.


Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Po świetnym zakwasie do barszczu zdecydowałam się zrobić zakwas do żurku. Niestety chyba nie wyszedł. Trzeciego dnia po nastawieniu pojawił się biały nalot na powierzchni, zamieszałam całość.


Dzisiaj zakwas wygląda w porządku, ale pachnie jakby skisł, trochę tak jak zepsute mleko. Chyba nie o to chodziło. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera.


Co więcej zakwas na żurek można przygotować z zakwasu chlebowego! A sam żur często podawany w wydrążonym chlebie. Widziałam już w jednym z marketów pełno ofoliowanych bochenków z charakterystyczną czapeczką, ale ja bym je omijała szerokim łukiem. Pełnoziarnisty chleb do żurku.


Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku. Jak zakwas chlebowy już ładnie ruszy, to możesz się zabrać za pieczenie. Na początku warto dodać do ciasta jeszcze odrobinę suchych drożdży, bo młody zakwas zwykle nie ma tyle siły by unieść chlebowe ciasto. Mówiąc prostym językiem jest to ukwaszona mąka.


Oczywiście, możesz kupić gotowy produkt, ale domowego smaku nie da się podrobić! Przygotowanie własnego zakwasu na żurek nie jest trudne. Potrzebujesz tylko odrobiny cierpliwości - płyn dojrzewa przez dni, więc musisz zacząć przyrządzanie na kilka dni przed Wielkanocą. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.


Przez kolejne dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą. Można go przechowywać do ok. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji.


Zapach chleba unosi się po całym domu,jednak to był bardzo dobry pomysł aby użyć żurku do wypieku chleba,Pięknie wyrośnięty ,chyba zatrzymam się na pieczeniu chleba właśnie z dodatkiem żurku. Przepis na niego znalazłam Tutaj,ale technologia jego wykonania nie bardzo do mnie przemówiła więc zrobiłam to w bardziej tradycyjny sposób. Domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.


Są w niej bakterie kwasu mlekowego. Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy.


Nastawienie zakwasu na żurek zajmie Wam pięć minut, a po 3–dniach będzie czekał na Was pachnący i aromatyczny zakwas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty