Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.
Jak zrobić dobre faworki? To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.
Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Dobre rzeczy Smaczne miejsca Człowiek od kuchni Kulturalnie kulinarnie Przyjemności na weekend Przy wspólnym stole Filmy kulinarne Jestem wege Sklep.
Czas przygotowania: min. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.
Poznaj prosty i tani przepis na faworki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Sprawdź nasz wypróbowany. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Wyniki wyszukiwania dla faworki dobre pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu. Chyba jesteśmy spokrewnieni i mamy wspólną babcie.
Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Jest niesamowicie dobre i do tego robi się błyskawicznie,przepis.
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna.
Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa.
Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Niedługo tłusty czwartek to święto łasuchów. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok.
Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce. Przepisy na pączki, faworki, oponki, chrust i inne wypieki pieczone na oleju. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku.
Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na Tłusty Czwartek. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem! Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.
W tłusty czwartek możemy rozpieścić całą rodzinę, serwując im pączki lub faworki. Jeśli nie chcemy marnować czasu na stanie w długich kolejkach po pączki, możemy zaprosić do kuchni. Przepis na faworki - formowanie Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.