Marynowana cukinia to świetny dodatek do grilla! Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Cukinia marynowana w occie. Obecnie coraz popularniejsze są nietradycyjne przetwory na zimę. Coraz chętniej dodajemy do nich egzotyczne przyprawy, m.
My oczywiście zachęcamy do eksperymentów smakowych i podpowiadamy prosty przepis na cukinię marynowaną z kurkumą. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Zobacz także: różne sposoby na zapiekankę z cukinii.
Sezon w pełni, zatem warto wykorzystać tę okazję i przygotować przetwory. Dziś mamy dla was proste przepisy na marynowaną cukinię. W miseczce wymieszać olej z ryżu o smaku limonki SoRiso z sokiem i skórką z cytryny, dodać sól, pieprz, chili, posiekany drobno czosnek i wymieszać.
Będzie pysznie, a zatem do dzieła! Z kolei przetwory z cukinii to najlepszy sposób, by zatrzymać smak świeżych warzyw na zimę. Sprawdź, jak zrobić cukinię marynowaną - podajemy dokładny przepis. Za pomocą tarki lub szatkownicy pokrój ją.
Przepis na cukinię marynowaną na zimę. Można je grillować, smażyć, zapiekać czy gotować. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Składniki marynaty dobrze wymieszać i zalać cukinię. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką.
Na drugi dzień nałożyć w słoiki razem z zalewą i zagotować ok. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. Wybierając cukinię pamiętajmy, że jest nie tylko pyszna, ale jest też bardzo. Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na cieszenie się jej smakiem także zimą :) Idealna nie za kwaśna w sam raz słodka.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Także dlatego, że roślina obficie owocuje i jest dostępna w sklepach. Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 1 w mój gust Zasili ona moją spiżarnię w ilości słoiczków. Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok.
Poza tym, cukinię na zimę łatwo jest przygotować i przechowywać, a mnogość przepisów pozwala na komponowanie dowolnych smaków. Ze względu na niezwykłe, zdrowotne właściwości cukinii, jest ona bardzo wskazana w diecie człowieka. Przy tym nie jest droga. Do litra zimnej wody wsypać sól, cukier, wlać ocet, dodać pozostałe przyprawy i gotować 2-minuty.
Pokroić w szerokie i grubsze paski. Smaczna, chrupka, marynowana cukinia w delikatnej, lekko octowej zalewie. Idealny dodatek do obiadów gdy sezon na cukinię już się zakończy. Niezwykłego aromatu i posmaku nadaje tej cukinii świeżo wyciśnięty sok z limonki. Jeżeli chcemy zamarynować większą ilość cukini, to gotujemy więcej zalewy, podwajając lub potrajając ilość składników.
Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii. Jesli cukinia obrodzila nadzwyczajnie i zastanawiasz sie co poczac z nadmiarem ,po prostu ja zamarynuj. Mąż prosił to jest, oto cukinia w oleju i bakłażan w oleju ale o nim będzie kiedy indziej. Po ugotowaniu wyjąć słoiki z wody i postawić do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowana cukinia to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub jako przekąska do wódeczki. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii: marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie. Smakuje wybornie nie tylko zimą, ale także teraz, gdy sezon w pełni.
Dzisiejszy przepis to cukinia marynowana w zalewie musztardowej, ale nie zupełnie zwyczajna. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na cukinia w occie na zimę. To jedna z ciekawszych propozycji na wyjątkowe a przy tym niewymagające danie z cukinią.
To sałatka z cukinią surową, zatem propozycja niezwykła, warta uwagi! Pokrojone cukinie wkładamy do miski, zasypujemy solą, pokrojonym czosnkiem i chili, zostawiamy na 1-godziny, jeśli młode cukinie to godzinę, jeśli przerośnięte to godziny. Po tym czasie cukinia się zmorzy, puści sok.
Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier i olej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.