poniedziałek, 14 maja 2018

Leczo z bakłażanem

W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i papryką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na mięsie, np. Jest rozgrzewająco i kolorowo.


W sam raz na pierwsze, jesienne dni.

Przepis pochodzi z bloga Opietruszka! Tym razem typowe danie mięsne, którym zostałam uraczona podczas ostatniej wizyty w domu rodzinnym Było pycha! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga e-przepisykulinarne. Może okazać się jeszcze smaczniejsze, jeśli dodasz do niego pulpety, kiełbasę lub pomidory.


Który przepis wybierzesz? Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem. Potrzebujesz: woka, garnka. Wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na min.


Posiekaj koper (oregano) i czosnek.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Słoiki pasteryzujemy minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem, możemy także podać z ryżem lub kaszą. Leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem, doprawione suszonym oregano. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować.


Leczo można zawekować i przechować na później, można też przełożyć do woreczków i zamrozić. Warzywa pokrojone w kostkę duś z kiełbasą i aromatycznymi, pikantnymi przyprawami, a następnie gotowe leczo podawaj np. PRZEPIS NA LECZO Z INDYKIEM I BAKŁAŻANEM – KOLOROWA JESIEŃ NA TALERZU. Wiele tradycyjnych wersji odsyła nas do przepisów dość obfitych, bogatych w kalorie, z dodatkiem słoniny i kiełbasy.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, - chów ekologiczny, – wolny wybieg, - chów ściółkowy, – chów klatkowy. Trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek na chłodną zimową porę niż leczo.


Jak zrobić leczo w wersji wegetariańskiej, które sprawdzi się idealnie zwłaszcza w czasie postu? Prezentujemy prosty w przygotowaniu przepis, który pomoże zrobić to pyszne danie dosłownie każdemu. Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z bakłażanem. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora.

Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Kolorowe leczo z bakłażanem fit – kalorie i wartości odżywcze.


Dołącz do mnie na instagramie i odbierz dietę za darmo! A ze względu na wykorzystane składniki można je z powodzeniem wykorzystać w diecie Dukana. Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam leczo z bakłażanem -wiosenne, pikantne i lekkie;)) Zapraszam do obejrzenia! Bez ton naczyń do zmywania.


Poza tym proste, sycące, ale bez mięsa. Oparte o oryginalną kuchnię węgierską. I idealne na zimę - pikantne i rozgrzewające. Ja dodatkowo lubię oprószyć je twardym tartym serem.


Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-szklanki i gotujemy minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około minut. Wiąże z nim miłe wspomnienia z wakacji na Węgrzech. Jeśli chodzi o mnie to uwielbiam leczo.


Mieszkaliśmy na uroczym kempingu. Zorganizowano na nim konkurs na leczo. Udział w tym konkursie brało wiele osób z różnych krajów. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Leczo to węgierskie danie przygotowywane na kilka sposobów.


Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Wczoraj przygotowałam jeszcze jedno danie jednogarnkowe - roślinne leczo. Składało się ono właściwie z zawartości mojej lodówki, czyli z warzyw, które wymagały szybkiego przerobienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty