Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.
Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję?
Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw. Składniki potrzebne do przygotowania leczo z papryki Głównym składnikiem leczo jest czerwona papryka, jednak prócz niej w daniu powinna znaleźć się również: cebulka, kiełbasa (np. frankfurterki lub pikantna np. chorizo), pomidory i czosnek. Do smaku możesz dodać sól, pieprz czy zioła prowansalskie. Sposób przygotowania leczo z papryki Do zrobienia leczo nie potrzebujesz wielkich. Dodać marchew pokrojoną w talarki.
Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę.
Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Lubimy leczo i mimo tego, że jesteśmy fanami kuchni sezonowej, moglibyśmy jeść je przez cały rok. Z tego względu w sezonie na świeże warzywa przygotowuję go więcej, ponieważ dobrze się mrozi albo przechowuje w słoikach po poddaniu go procesowi pasteryzacji. Gdy gotuję leczo z przeznaczeniem „na zimę”, nie dodaję wtedy.
Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać.
Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni. Można je jeść jako samodzielne danie, albo dodatek do dania. Możecie zmodyfikować przepis, dodając np. Jeśli zdecydujecie się na jej dodanie, wystarczy ją obrać, pokroić i dodać w tym samym momencie co paprykę.
Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.
Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Mimo, że oryginalnie węgierskie leczo to właśnie potrawka z papryki, można przygotować ją w okrojonej wersji. Jeśli ktoś ma potrzebę zrobienia lecza bez głównego składnika, droga wolna! Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Zobacz, jak zrobić leczo.
Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo - danie proste i smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.