Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Mama zawsze robiła go z dodatkiem otrębów pszennych przez co też był bardziej kleisty, ale ja tym razem użyłam płatków jaglanych, bo akurat je znalazłam w szafce.
Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Dobra zupa min średnie przystępne. Lista przepisów na żurek gęsty z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Z pewnością większość z Was jadł Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Izioni pyszne smaki. Biesiadny na co dzień jadło się skromne i tanie. Jak podaje moja wiekowa już ciotka ze śląskiej wsi, żurek gotowało się często, a składał się on z wywaru na kościach, cebuli, kwasu z mąki żytniej i czasem mleka lub kwaśnej śmietany.
Kiełbasę śląką kroimy w talarki, cebulę w kostkę i razem przesmażamy na maśle. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Nie umiem za dobrze gotowac, a postanowiłam ze zrobię biały żurek. Marzy mi się taki gęsty żurek z jajkiem.
Gęsty żurek w każdej odsłonie! Pyszny domowy żurek na kościach wędzonych z białą kiełbasą. Idealny nie tylko na święta. Polecane przepisy: biały barszczyk na rosole Zobacz więcej. Niektóre z nich jeszcze prostsze, bo bez kartofli - te często wiodą p Zobacz więcej.
Zupy moj barszczyk ukrainski. Zakwas na żurek – ręka do góry kto kupuje gotowy w sklepie? Pewnie sporo z Was, ale myślę, że od dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie z Zobacz więcej. Boczek pokroić w paski i oba składniki smażyć na patelni aż cebula zrobi się miękka.
W międzyczasie ugotować wywar z warzyw. Z wywaru usunąć warzywa (marchewkę odłożyć na bok), a następnie dodać usmażoną cebulę z boczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w. Marka La Bonita to definicja niepowtarzalnego stylu, hiszpańskiego temperamentu i najwyższej jakości. Więcej niż przepisów. Kupując nasze produkty wybierasz łatwe, przyjemne i szybkie gotowanie.
Zurek Slaski Gesty - informacje, zdjęcia, materiały video. Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziemy jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki.
Jeden z pierwszych przepisów polecała Maria Ochorowicz-Monatowa, pisząc: Jest to bardzo zdrowa i. Potem wyjmij kości z zupy, obierz. Zalezy, jak bardzo gesty zurek lubisz. Blotko sklada sie w z mąki - im wiecej go dodasz, tym bardziej gesta (do kluchowatej) bedzie miala konsystencje zupa. Ja zwykle dodaje troche, zagotowuje i ew dodaje jeszcze - zazwyczaj jednak bardzo niewiele. W drugim garnku usmażyć obraną i posiekaną cebulę.
Można ją wrzucić do gotującej się zupy lub odłożyć na talerzyk i udekorować nią ziemniaki tuż przed podaniem. Pamiętaj, że żurek nie musi być gęsty, ale powinien mieć wyraźnie kwaśny smak. Teraz dodaj 2-łyżeczki świeżo startego chrzanu i dopraw zupę do smaku solą (jeśli użyłaś kupnego żuru, może to nie być potrzebne, bo taki żur na ogół jest dość słony).
Uwielbiam gesty zurek z grzybkami, jajkiem, spora iloscia ziemniakow, dlatego tez zastepuje on u mnie porzadny dwudaniowy posilek i zawsze gotuje go w najwiekszym garnku :)bo w odroznieniu od pozostalych zup - zurek lubia u mnie wszyscy:)Rewelacyjnie smakuje ze swieza bagietka. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Zakwas pachniał cudownie, a żurek wyszedł odpowiednio gesty i smaczny choc ta kwasnosc rzeczywiście mogłaby być intensywniejsza.
Jestem zachwycona przepisami na tej stronie! Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie.
Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.