RYBA PO GRECKU - PRZEPIS. Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.
Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.
Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Rybę z warzywami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Do tego smakuje wszystkim.
Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden.
Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom.
W minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż osób. Podawane jest na ciepło lub na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych). Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie.
Na dobre wpisała się do kanonu potraw kuchni polskiej. Przygotowana z obsmażonego w panierce, mące lub cieście filetu ryby o łagodnym smaku. Nie masz pomysłu na dzisijszy obiad?
Chciałabyś zrobić coś wyjątkowego na kolację.
Doskonale smakuje na ciepło, a to co nie zostanie zjedzone warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.
Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!
No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno.
Jej smak zależy od tego jakiej użyjecie ryby, jakie będą przyprawy, jak sama ryba zostanie usmażona oraz od konsystencji sosu. Więcej niż przepisów. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna. Ale warto, bo ryba po grecku jest doskonała.
Ilość i rodzaj ryby wybieramy według uznania. Z ryb mrożonych nadają się na przykład kostki morszczuka, smaczny jest mintaj. Ze względu na mięsistość (nie traci objętości po rozmrożeniu) znakomita i niezwykle smaczna.
Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. W prawie połowie stycznia podaję Wam przepis na REWELACYJNĄ rybę po grecku. I to głównie na wigilijną wieczerzę.
Ale nie ma tego złego za miesięcy przypomnę Wam o nim :) Poza tym kto powiedział, że ryba po grecku może być tylko potrawą wigilijną? Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku. Z Grecją ma niewiele wspólnego, ale to chyba nie ma większego znaczenia, bo jest to w naszej rodzinie (i pewnie nie tylko) pozycja obowiązkowa na świątecznym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.