poniedziałek, 4 grudnia 2017

Jaki aromat do makowca

Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. A po co olejek, dodaj tartej skórki cytrynowej i smażonej pomarańczowej, będzie miał ładny, naturalny aromat. Re: Mak a olejek zapachowy. Beztłuszczone, bezcukrowe aromaty o intensywnych smakach.


Nadają niepowtarzalny smak i zapach. Doskonałe do kawy z ekspresu, parzonej, czy rozpuszczalnej. Wystarczą 2-krople na filiżankę aby nadać kawie unikalny charakter i smak. Masę makową kupujecie czy robicie sami? Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków.


Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej. Gellwe Aromat do makowca nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz. Opis produktu: Aromat do makowca to kompozycja nuty migdałowej i malibu.


Podkreśla i uzupełnia charakterystyczny smak i zapach makowca. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Witam Agnieszko- bardzo się ucieszyłam gdy przeczytałam przepis na makowiec, taki makowiec piekę na święta od ponad dwudziestu lat, i nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca. Dziękuję że podałaś ten przepis i życzę radosnych świąt Ewa.


Zmiksować wszystkie składniki prócz białek, które ubić i na końcu wymieszać z masą. Wylać masę na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np.


Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam. Teraz zwijamy naszego makowca 5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp.


W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. Do masy na ciasto dodaj posiekane orzechy włoskie i laskowe. Możesz również dorzucić do masy podsmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz namoczone wcześniej rodzynki.


Jeśli makowiec zamierzasz podać dorosłym, dodaj do niego kieliszek rumu lub owocowej nalewki, która podkręci aromat wypieku. Mak do makowca musi być ultrawilgotny. Najlepiej najpierw moczyć go przez min. Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy. Cukier puder przesiać do miski, dodać gorącą wodę, ekstrakt lub aromat i utrzeć drewnianą łyżką.


Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy.


Wymieszaj wszystkie składniki. UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.


Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach.


Mak i zmielone bakalie wymieszać. Dodać mió aromat migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty