wtorek, 26 grudnia 2017

Jak się robi zakwas na żurek

Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny.


Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. A u nas jest żurek na święta i tylko wówczas #128578; Robimy go na kupionym zakwasie ale do środka dajemy zawartość święconki, stąd taki żurek je się tylko raz w roku ! Dodajemy kromeczkę chlebka z koszyczka, jajeczka, kiełbaskę, ciutkę chrzanu, używamy nawet poświęconej soli i pieprzu w ziarnkach. Gdy dodasz wspomagaczy w postaci dojrzałego zakwasu chlebowego, wody z ogórków kiszonych czy skórkę razowego chleba – proces kiszenia zakwasu jest krótszy.


Jeżeli nie wykorzystasz całego zakwasu do żurku, pozostałą resztę zlej do butelek, dokładnie zamknij i przechowuj w lodówce. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam.


Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak.


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.


Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu.


Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek.


To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Jak się robi zakwas na żurek

Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni.


Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.


Wszystko zalej bulionem warzywnym. Po upływie wyznaczonego czasu, wlej zakwas na żurek wraz z mąką. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj.


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przedstawiam wam przepis na idealny domowy zakwas na żurek. Jest to naprawdę prosty przepis, więc nie warto kupować zakwasu skoro przepis na niego jest na prawdę prosty i tani. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.


Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia. Proponuję zacząć od połowy i sprawdzać smak i konsystencję. Mąka i płatki zagęszczają żurek, więc trzeba uważać, jeśli robi się go w niewielkiej ilości. Inną kwestią jest to, jak kwaśny żurek lubimy.


Mam smaka na żurek, ale taki swojski domowy na zakwasie, tylko nie mam sprawdzone przepisu, pomóżcie. Zmiażdż (np. trzonkiem noża) ząbki czosnku i dodaj razem z zielem i liściem (oraz opcjonalnym dodatkiem skórki). Boczek pokrojony na plasterki wrzucamy do żurku. Zupa po dodaniu śmietany musi się zagotować.


Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. Czy jak dzisiaj nastawię zakwas na żurek, to w sobotę mogę go gotować?


I drugie pytanie jaką mąkę na zakwas wybrać? Nigdzie nie mogę dostać mąki żytniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty