czwartek, 14 grudnia 2017

Makowiec na drozdzowym ciescie

Gdy ciasto podwoi swą objętość, to rozwałkować go na prostokąty. Każdy posmarować masą makową. Zwinąć strucle, ułożyć na blachach i pozostawić do wyrośnięcia (ok. minut).


Zimne makowce polać białym lukrem lub gorzka czekoladą i udekorować wg uznania. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na części, każdą rozwałkuj na prostokąty, na każdą cześć wyłożyć porcję masy makowej, brzegi posmarować roztrzepanym bialkiem i zwinąć.

Następnie każdego osobno, dobrze zawinąć w papier do pieczenia i wszystkie cztrery ułożyć na blasze z piekarnika, wstawić do piekarnika. Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.


Z rozdrobnionych drożdży, g drobnego cukru, łyżka mąki oraz ok. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Makowiec na cieście kruchym.

Ja przygotowałam to drugie, wg przepisu z książki W staropolskiej kuchni. Przepis jest dla wszystkich, gdyż jest bardzo prosty. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego.


Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Właśnie zrobiłam masa makowa super ale ciasto dramat rozłaziło się przy każdej próbie zawinięcia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody.


Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Na maku poukładaj nieregularne fragmenty pozostałej części ciasta krucho-drożdżowego.

Jeśli wierzch zbyt szybko się zrumieni, na minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową. Przed podaniem możesz makowiec oprószyć cukrem pudrem lub oszczędnie polać lukrem. Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem lukru cytrynowego na cieście. Gdyby ciasto szykować na oleju z większą ilością jajek, to można by go nazwać makowiec lany.


Lany, dlatego, że ciasto przed pieczeniem ma rzadszą konsystencję. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec.


Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem. Oto sposób przygotowania. Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. MAKOWIEC ZAWIJANY NA DROŻDŻOWYM CIEŚCIE TRADYCYJNE CIASTO.


Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko) Składniki na ciasto drożdżowe na strucle: szklanki mąki pszennej 1ml letniego mleka 1g masła roztopionego i schłodzonego żółtek (białka odłożyć do masy makowej) g świeżych drożdży łyżek cukru łyżki oleju łyżki spirytusu. Jump to Recipe Komentarze (0) Polub 2. Uwielbiam makowce, te tradycyjne zwijane i takie jak ten. Jeśli lubicie makowce, ( chyba większość osób lubi ;) ) i macie problem ze zrobieniem równych, ładnych strucli makowych to ten przepis będzie dla Was idealny.


Z każdym dniem makowiec jest smaczniejszy. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Ciasto to zawiera bardzo dużo maku, dlatego też świetnie smakuje. Można z powodzeniem pominąć etap gotowania maku i zastąpić go gotową masą z puszki.


Jest to alternatywa dla tradycyjnego świątecznego makowca. Mniej pracochłonny od tradycyjnego drożdżowego zawijańca, a tak samo dobry. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty