Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.
Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.
W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Sprawdź jak zrobić żurek wiejski z białą kiełbasą. Pyszne i pożywne danie podawane z mięsem i ziemniakami. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.
Przez to jego smak nie był tak wyrazisty, jak w przypadku żurku z białą kiełbasą i ziemniakami lub żurku z białą kiełbasą i grzybami. Według tradycji zupa była pierwszą potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania, stanowiąc tym samym symbol. Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera.
Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami. Podawaj go z dużą ilością białej kiełbasy, marchewką i ziemniakami. Ciekawym rozwiązaniem jest żurek z pulpetami.
Dodaj do niego także warzywa, chrzan i grzyby. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie.
Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku.
Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku. Wersji na żurek jest mnóstwo.
Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.
Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki.
Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-dni. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.