wtorek, 19 grudnia 2017

Leczo z cukini i kabaczka

Leczo z kabaczkiem i cukinią. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Fajny pomysł z dodaniem kabaczka do leczo #128578;.


Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia.


Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczka. Zeszklij na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.


Cukinię obierz i pokrój w piórka. Warzywa przełóż do głębokiego garnka i zagotuj z wodą lub bulionem warzywnym. Dla uzyskania lepszego smaku podlej leczo winem białym lub czerwonym.


Krążki cukinii i kabaczka pokroić w grubszą kostkę 3. Cebulę obrac, i pokroic w pół plasterki 4. Kiełbasę pokroic w pół plasterki 6. Paprykę pokroic w paski 5. Do garnka wlej łyżki oleju. Wrzucaj warstwami :cukinia wraz z kabaczkiem, cebula, papryka , sól, pieprz, kiełbasa. Sprawdź: Czym się różni cukinia od kabaczka.


Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażamy na oleju. Podsmażoną, przekładamy do. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia? Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Leczo z cukini i kabaczka

Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem. W tym czasie kabaczka jeśli jest duży obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, estragonem i bazylią. Gotujemy bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.


Leczo z cukini i kabaczka

Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Chociaż leczo z kiełbasą i cukinią najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu, gotowe leczo możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować.


Więcej: Parmezanowe muffiny i kakaowa tarta - przepisy Cristiny Catese. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Podawaj z kromką dobrego chleba. Unsubscribe from AkinAA1? W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Potrzebujesz: woka, garnka. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.


W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty