czwartek, 28 grudnia 2017

Jak zrobić zupę z botwinki

Od jakiegoś czasu czaiłam się na zupę z tego przepisu (dzięki temu też odkryłam tego fantastycznego bloga!) i dziś w końcu udało mi się ją zrobić :) wyszła bardzo dobra, bogata o pięknym kolorze ale jest kilka rzeczy, które następnym razem muszę zmodyfikować, może dla kogoś wskazówki będą przydatne:- w przepisie nie podano, że zupę gotuje się tak długo! Następnym razem spróbuję zrobić zupę z upieczonego lub ugotowanego wcześniej buraka. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.


Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki z ziemniakami i jajkiem.

Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Dodać posiekany koperek i podawać. Zupa z botwinki to prawdziwy wiosenny klasyk. Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby.


Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Mój Mąż, który nigdy wcześniej nie był fanem zupy z botwinki, tę wersję bardzo. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię.

Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Do botwinki dodajemy sól i pieprz do smaku, wciskamy sok z cytryny (ilość dodanego soku będzie uzależniona od naszych preferencji smakowych i tego, jak słodka jest zupa, ja lubię gdy zupa ma słodko-kwaśny smak i wciskam dość sporo soku z cytryny), dodajemy czosnek i posiekany koperek. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.


Barszcz z botwinki to jedna z najsmaczniejszych i najprostszych w wykonaniu wiosenno-letnich zup. Liście i łodygi (i ewentualnie buraczki) botwinki dokładnie myjemy, siekamy, wrzucamy na patelnię z masłem, smażymy jakieś minuty (jeżeli macie obawy, że liście botwinki będą finalnie rozgotowane, dodajcie je do zupy, surowe, dopiero pod koniec gotowania ziemniaków). Mimo to, że nie jest to chłodnik, a normalna zupa na ciepło, to dobrze się ją je w upały.


Jest lekka i delikatna w smaku. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia.


Zupa botwinka doskonale spełnia te zadania. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.


Pyszna sezonowa zupa z botwinki.

Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki - mała cebula - niepełna łyżka octu - śmietana - jarzynka, sól, pieprz - listek laurowy i ziele angielskie - przepis na botwinkę można wzbogacić o gotowane jajka. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem.


Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. Buraczki obieramy, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tartce. W garnku umieszczamy bulion, wrzucamy buraczki. Zagotowujemy, po czym gotujemy przez około 7-minut na małym ogniu bez pokrywki. W tym czasie myjemy liście i łodyżki botwinki, a następnie drobno siekamy.


Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj także sól. Przykryj zupę folią i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. Podawaj z ćwiartkami ugotowanego jajka.


Chłodnik można jeść także z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem albo grzankami. Potraktuj ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych! Najlepszy i sprawdzony przepis na pierwszą zupę buraczkową na wiosnę.


Botwinka z ziemniakami i koperkiem to wspaniały pomysł na obiad. Przepis na zupę z botwiny. Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody.


Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. W tym odcinku przedstawię mój sposób jak zrobić botwinkę. Mój przepis na zupę opiera się na świeżej botwince oraz ziemniakach.


Taka zupa z zieleniny jest idealną propozycją na sezonowe danie, gdyż jak wiadomo botwinka najlepsza jest latem. Co potrzebujemy, żeby zrobić zupę z botwinki na osoby? Dodatkowo tą lekką, zdrową i pożywną zupę przygotujemy w minut!


Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na zupę z botwinki! Zobacz także: Czy bób jest. Dzisiaj na obiad wegańska zupa z botwinki lub nieco większej botwiny. Jak już wiadomo, jest sezon na botwinę, więc aż żal byłoby nie zrobić jej w jeden z najbardziej znanych sposobów.


Różowy kolor i delikatny smak sprawiają, że w tym daniu można się zakochać. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół. Takie smaczne czasy roślinnego gotowania :) Zupę z botwiny robię na wiele sposobów, zawsze zabielam ją mlekiem kokosowym tłustym lub śmietaną kokosową, oj jest wtedy najlepsza. Zdecydowanie botwinka dobrze łączy się smakowo z mielonym kuminem i kolendrą, z czosnkiem, marchwią i smażoną cebulką. Wiosenna, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na mięsie wieprzowym, podana z jajkiem ugotowanym na twardo.


No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Przygotowanie dania zupa z botwinki Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki. Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok.


Skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty