środa, 27 grudnia 2017

Przepis na zupę z buraków

Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Zupa z czerwonych buraków.


Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Nowoczesny barszcz buraczkowy.


To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy.

Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie. Przygotowana z nich zupa jest dobrą propozycją dla wszystkich miłośników warzywnych kremów. Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje. Pozostając nadal w temacie, dzisiaj u mnie zupa z burakami. W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów.


Mam wrażenie, że akurat to warzywo korzeniowe jest teraz często pomijane w codziennej diecie a szkoda, jest bowiem bardzo zdrowe i nasze, krajowe. Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę Skład : kg czerwonych buraków cukier około czuba Zobacz więcej. Przepis na zupa z buraczków czerwonych. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Maminek kulinarny.


Autor Zdjęcia: Shutterstock Botwinkę gotowaną na wywarze jarzynowym można wzbogacić jajkiem. Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków. Sprawdzony przepis na zupa z buraków z serami od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. W między czasie jak buraczki się piekły ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka,pozostałe warzywa obrałam,umyłam i starłam na tarce,na grubych oczkach,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy,dodałam do gotującego się bulionu i gotowałam na małym ogniu do miękkości. Gotuj razem z nami krok po kroku!

Polecam fanstastyczną zupę, wygodną z domowych zapasów, które robimy właśnie teraz latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, dlatego na moim blogu będę publikować przepisy, które kojarzą mi się z tymi wspaniałymi świętami. Oczywiście w nowych ciekawych wersjach:) Dzisiaj zapraszam na zupę krem z buraków, która jest ciekawą alternatywą dla barszczu czerwonego. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku.


Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem. Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji.


Bardzo lubię zupy kremy z buraków. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis!


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Po upieczeniu, obierz ze skóry. Połowę buraków miksuj na gładką masę, pozostałą część pokrój w drobną kostkę.


Maliny podziel również na połowę, jedną miksuj i przetrzyj przez sitko. Połącz zmiksowane maliny z masą buraczaną, dodaj wodę mineralną gazowaną. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni.


Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty