środa, 20 grudnia 2017

Makowiec bez mąki z jabłkami

Przepis na makowiec bez mąki. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.


Nowo odkryty makowiec okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Jest dość zwarty i wilgotny, ale wbrew pozorom wcale nie ciężki dzięki dodatkowi proszku do pieczenia oraz dobrze ubitym białkom.

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami bez mąki. I choć brzmi to paradoksalnie, to głównym jego składnikiem są jabłka. W dodatku robi się je w miarę szybko i nie potrzeba dokładnego odmierzania. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą polewy czekoladowej makowiec.


Nie potrzebuje spodu z ciasta.

Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby dojrzeć 2-dni. Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. Przygotowanie dania makowiec z jabłkami (bez mąki) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na chwilę. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez mąki i tłuszczu.


Ta wersja trochę przypomina go w smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg). Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z jabłkami (bez mąki). Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! To jedyno ciast, które do tej pory ucieramy tradycyjnie w starej, ceramicznej makutrze, pamiętającej odległe czasy. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej. Białka ubić na sztywno połączyć z masą, dodać orzechy i bakalie lekko mieszając.


Zapisz przepis w ulubionych. Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. Autorstwa Martity :)Składniki:kg jabłek szar.


Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.


Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku ok. Wsypywać do ubitych jajek po niewielkiej porcji, po każdej mieszając do połączenia składników. Dodać jabłka, mak, esencję rumową, stopione masło i bakalie.


Są już na blogu przepisy na makowce, ale ponieważ świąteczny czas zbliża się nieubłaganie, to należałoby pomyśleć o jakimś nowym przepisie. I taki też Wam dzisiaj proponuję. Niebanalny, zaskakujący i powtarzalny makowiec bez mąki, ale z jabłkami, które sprawiają, że jest wilgotny, mięciutki.


Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny. Taki makowiec japoński jest najlepszy! To makowiec bezglutenowy, wegański, bez jajek, białek mleka, pszenicy itd.


Ja przygotowuję go z jabłkami, można użyć gruszek na. Gdy ciasto będzie zmiksowane i wymieszane z mąką dodaj do niego posiekane orzechy, całe rodzynki i skórkę z pomarańczy oraz 1. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Całość wstaw do piekarnia nagrzanego do 1st.


Jest to makowiec przygotowany na razowej mące, bez cukru. Jak poszukujesz przepisu tylko na masę makową bez cukru, którą chcesz dodać np. Wszystkie pozostałe przepisy na zdrowe słodkości na Święta Bożego Narodzenia są w jednym miejscu są TUTAJ.


Wspaniała szarlotka dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej. Od jakiegoś czasu nie jem cukru, ale są dni, kiedy tak mnie przypili, że nie mogę sobie poradzić bez słodkości. Wynalazłem furtkę, jak to obejść, nie niwecząc mojej diety.


W momencie, gdy upiekłem pierwszą szarlotkę nowym sposobem, to domownicy oszaleli na jej punkcie i doszło do tego, że nieraz piekłem. Nietypowy makowiec bez dodatku mąki i tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty