Im dłużej będziecie je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – dlatego poczekajcie z dodaniem pomidorów na sam koniec, a paprykom pozwólcie powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą. Dzięki temu nie tylko leczo smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to znad Balatonu. U mnie leczo z młodej kapusty pojawia się w towarzystwie usmażonej na złoto cebuli, soli wędzonej, papryki wędzonej oraz wędzonego tofu.
Jesienne leczo z kapustą. Bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą i odstawiamy na minut. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Papryki i pomidory kroimy w ćwiartki, cukinię w kostkę. Czosnek i cebule siekamy. Warzywa (oprócz pomidorów) dusimy na oleju do miękkości. Dodajemy pomidory i zieleninę. Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni.
Kapustę można już kisić do bieżącego skonsumowania. Ja kupuję główkę kapusty i kiszę w słoiku. Po niecałym tygodniu jest pyszna.
Na zimowe zapasy, kapustę kisi się z jesiennych zbiorów.
Przepis na Leczo z cukinią. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Dieta wegetariańska, Jarmuż, Kapusta włoska, Kasza jaglana, Kasza kukurydziana, Makaron tagliatelle, Pieczeń rzymska , Polędwiczki wieprzowe, Sałatka z. Ostatnio zasmażana kapusta na gęsto z kiełbasą i boczkiem, którą przywiozłam na imprezę, poproszona o jej przygotowanie, była absolutnym hitem. Postanowiła, więc podzielić się z wami przepisem na to proste, sycące i bardzo smaczne danie.
Kapusta z kiełbasą zasmażana poleca się do przygotowania w minut! Leczo z młodą kapustą Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z kapusta. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.
W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.
Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Lista przepisów na leczo z kapusta z polskich blogów kulinarnych. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę. Leczo to potrawa z cebuli,pomidorów i papryki tak jak bigos to kapusta a nie np.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Leczo to pochodząca z kuchni węgierskiej prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.