poniedziałek, 4 grudnia 2017

Lasagne jaki ser

Jutro po raz pierwszy zamierzam przyrządzić tę potrawę, spędziłam troszkę szasu na szukaniu przepisu idealnego i mniej wiecej wiem już co i jak. Tylko zastanawiam się jaki dodać ser. LASAGNE - szukam przepisu!


Smaczne to przede wszystkim. Przekąski Warzywna lasagne z serem. Znakomite danie na wykwintną kolację. Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek.


Lasagne kończymy sosem pom. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.


Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Potrzebuje szybkoooo przepis jak zrobić dobra lasagne.


Jaki sos, jakie mięso, ser itp. Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogawędkę, nie mówi Ci wpadnij na kawę, tylko: facciamo due spaghi, co oznacza, zróbmy sobie dwie kluseczki. Gotowanie makaronu trwa 8-minut, a w tym czasie można przyrządzić dowolny sos. Ostatnia warstwa: lasagne, beszamel, ser i tarta bulka. Podsmaż mięso mielone na oleju.


Po zagotowaniu, gotuj jeszcze przez 2-minuty. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Chciałabym zrobic lazanię z warzywami. Myślę że szpinak ,papryka,czosnek,cebulka a jak z sosami zeby to sie kupy trzymało.


Macie może inne propozycję najlepiej bez mięsa albo malutko. Musze robić obiady z tego co w szafkach:makarony ,trochę kaszy ,ryż,pomidory. Dokupię trochę warzyw i kombinacje muszę robić. Makaron do lazanii paczki.


Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników.


Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie. Ser dodaje się po prostu do gorącego beszamelu i miesza aż do rozpuszczenia na małym ogniu. Daje się tyle, ile się chce, to też zależy od smaku sera. Przepis na lasagne ze szpinakiem i fetą. Składniki na porcje dania to: dag makaronu lasagne, dag mrożonego szpinaku, dag sera feta, ząbki czosnku, gałązki bazylii, cebula, łyżki oliwy, starty ser żółty do obsypania wierzchu, sól, pieprz.


Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend.


Podpieczony ser mozzarella przekona każdego! Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.


Można posypać go oregano i bazylią. Na wierzchu powinien być ser żółty. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do.


Zwykle jak robiłam pizze, dodawałam taki ser jaki akurat był w lodówce ( najszczęściej edamski lub gouda ) i nigdy mi nie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty