Mam zatem pytanie o zakwas. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą.
Durszlak - żurek na kiełbasie i boczku. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.
Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
A dzisiaj dzień dziadka, więc spokojnie mogę dedykować ten żurek (bez sensu wiem, sam go zeżarłem, więc łatwo teraz dedykować) Dziadkom i Babciom. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.
Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru.
Zagłębie) żurek jest na kiełbasie, raczej klarowny, zawsze z jajkiem, kwaśny musi być dobrze. Barszczu białego się nie gotowało, za to obecna była zalewajka. Z ziemniakami, kiełbasą, okraszona jeszcze szpyrkami i zabielana śmietaną. To jest dopiero ciężka zupa! Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu?
W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. UREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE. Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Michał tu akurat zakwas był z butelki, ale prawdziwy też właśnie usiłuję zrobić. Stoi od wczoraj i czekam aż skiśnie. Nigdy wcześniej nie gotowałam żurku sama, zawsze robiła go mama :).
Od jakiegoś czasu opanowuję potrawy kuchni polskiej i jeszcze sporo przede mną, ale żurek mam już w jednym palcu. Następny będzie rosół :). Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Jak zrobić tradycyjny żurek? Jedną z najlepszych i najbardziej sycących zup w polskiej kuchni jest żurek, który może być przyrządzany na mnóstwo sposobów i za każdym razem smakuje znakomicie. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak.
Odlewamy do szklanki ok. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku.
To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. MUSIAŁAM go zrobić :) Żurek z jajkiem i białą kiełbasą włoszczyzna: marchewki. Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa na zakwasie to klasyka polskiej kuchni.
Doskonale rozgrzeje w chłodny dzień i postawi na nogi po imprezie. Przepis pochodzi z książki Michała Kuźmińskiego. Był to zwykle żurek czysty, najczęściej doprawiony czosnkiem, suszonym grzybem lub tartym chrzanem. Podawano go z dodatkiem ziemniaków lub z chlebem.
W wersji bogatszej dodawano mleko bądź jajka. Ale żurek ma również wariant niepostny. Gotuje się go na mięsie, wędzonce, surowej białej kiełbasie, podaje z jajkiem na twardo. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień.
Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.