Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie. Hummus najlepszy przepis. No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych. Skoro przeciętny Izraelczyk zjada rocznie kilogramów hummusu, to muszą się tam znać na rzeczy, co nie?
Przepis na hummus jest prosty. Czosnek obierz, natkę pietruszki posiekaj.
W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera) umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki. Smak wracał do mnie w podróżach po Maroku, Turcji, krajach zakaukaskich. Przez trzy lata serwowałam ją w moim klubie na krakowskim Kazimierzu, „Flower Power”, smarowałam nią kanapki do szkoły córce, której koleżanki błagały o „gryza z tą pastą z grochu”, pojawiała się na każdym spotkaniu z przyjaciółmi w coraz to innej wersji smakowej. Kolejna odsłona hummusu, który święci nieprzerwane triumfy w naszych kuchniach.
Tym razem w wersji z suszonymi pomidorami. Pomyślcie, czy nie przyda się Wam taki przepis na nadchodzące Święta Wielkanocne. Jeśli nie macie jeszcze utworzonej listy z przepisami.
Klasyczny przepis, który przywiozłam ze sobą z Izraela i Palestyny, przepyszny i aromatyczny. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
HUMMUS – NAJPROSTSZY PRZEPIS – idealny dodatek do pieczywa #128578; przepyszna pasta, od której smaku można się uzależnić. Ma wspaniały smak, jest bardzo odżywczy i szybki w przygotowaniu. Tradycyjny hummus (humus) przygotowujemy z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), oliwy, czosnku i soku z cytryny. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok godz.).
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Jeśli używamy sezamu prażymy go na j patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie przełóż do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Kroki wykonania: Do malaksera wlewamy sok z cytryn, tahini, rozgnieciony czosnek i kumin.
Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania, odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera, dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Miksujemy na jednolitą masę. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. To bardzo prosta przekąska, podawana z cienkim pieczywem albo warzywami, popularna na Bliskim Wschodzie, a obecnie także coraz bardziej w Polsce. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Hommus w egipskiej wersji jest wyrazisty w smaku i aksamitny w konsystencji. Z powodzeniem zastępuje typowe serki, wędlinę czy pasztet. Nie ma na świecie blogu kulinarnego bez przepisu na hummus.
Do dziś oczywiście taki blog istniał i aż wsdyd się przyznać, że tym blogiem był właśnie Wegan Nerd.
Majowy weekend juz za nami. Spedzilismy go chodzac po gorach. Pogode mielismy dosc kaprysna. Dowiedz się jak zrobić hummus na sposoby: z ostrą pastą chili, klasyczny z oliwą, papryką i pietruszką, a także z kaparami bądź z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Właśnie dlatego go uwielbiam. To doskonałe źródło zdrowego tłuszczu, błonnika i witamin. Uwielbiam hummus, mogę go jeść bez końca! Dzisiaj przepis na szybki hummus idealny, czyli bardzo łatwy sposób na zrobienie kremowego, puszystego hummusu.
Każdy z nas ma jakieś swoje smaki, ulubioną konsystencję hummusu. Jedni wolą rzadsze, kremowe, inni gęstsze z wyczuwalnymi drobinkami cieciorki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na hummus.
Pamiętaj, że ciecierzyca musi zostać namoczona na noc w wodzie. Jednak ostatnio zamiast tradycyjnej cieciorkowej pasty wciąż ukręcam sobie różowy, przepyszny hummus z burakiem. Przed ugotowaniem jest twarda, na jednym końcu ma małą plamkę. Zawiera sporo minerałów m. Roślina ta jest bardzo odporna na suszę w związku z tym stanowi ważny składnik pożywienia w krajach, gdzie często występuje.
Codziennie robimy hummus w ponad smakach w naszej hummusiji na krakowskim Kazimierzu. Nie ma w niej głośnej muzyki, za to zawsze rano można z nami porozmawiać. Robiłam kilka razy hummus z podobnych proporcji. Nie zachwycił mnie jakoś szczególnie ale, że jestem ciekawa nowych oryinalnych smaków więc później spróbowałam jeszcze z burakiem i ten smakował mi dużo bardziej. Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na klasyczny hummus z ciecierzycy z puszki.
Zobacz oryginalny przepis na hummus gotowy w minut. Sposób przygotowania: Wrzuć do blendera puszkę cieciorki, łyżkę pasty sezamowej, oliwę i sok z cytryny i zmiskuj na gładką masę. Dopraw całość pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.