wtorek, 29 maja 2018

Jaka mąka do makowca

Dodane przez wilo w: Tylko o kuchni. Chcesz być zdrowy jedz orkisz i amarantus. No i właśnie kiedyś gdzieś czytałam, że do naleśników to nr taki i taki, do drożdżowego taki i taki, do pierogów jakiś tam inny.


Kucharze, odezwijcie się. Dostępne w wersji mobilnej.

Poleć znajomemu Dodaj do. By ciasto było smaczne i apetycznie wyglądało, trzeba do jego wypieku użyć odpowiedniego rodzaju mąki. Sprawdź, jakie typy mąki są dostępne w sklepach i czym się wyróżniają. Naleśniki z najlepszej mąki. Jaka mąka jest najlepsza do naleśników?


Najczęściej jednak sięgamy po mąki chlebowe - pszenne i żytnie. Jednak która z nich pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami?

Pieczywo to jeden z pierwszych produktów, jakie odrzucamy w momencie, gdy decydujemy się na dietę, mimo, że to właśnie one stanowią podstawę naszego. Najlepsza mąka do naleśników to taka, która nie obciąża ciasta. Taki efekt osiągniemy wybierając mąki niższego typu, czyli 40 4i 500. W sklepach znajdziemy je pod nazwami: mąka tortowa lub krupczatka.


Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki. Spróbuję wam przybliżyć podział na typy i po jaką mąkę sięgnąć kiedy masz przypływ inspiracji kulinarnej. Nie będę pisała o wszystkich rodzajach mąk, chcę poznać takie które są ogólnie.


Do czego, jaką mąkę używać. Mąka - rodzaje i typy mąki. Rodzajów mąki jest naprawdę dużo. Z samej pszenicy kilkanaście. Czy wiemy jak ich używać? I jaka jest mąka najlepsza?


Na pewno nie tortowa, choć niektórzy dają ją do wszystkiego. Warto też wiedzieć, że zdrowi nie muszą unikać glutenu.

Może to zależy od typu mąki? Używam mąki do ciast drożdżowych, piekłam ten makowiec już niezliczoną ilość razy i zawsze wszystko się udawało, nigdy nie musiałam zwiększać ilości mąki. Spróbuj kiedyś właśnie z tą mąką, może to ma jakiś związek. W Polsce jest to wciąż produkt trudno dostępny, ponieważ mąka, będąca podstawowym składnikiem w kuchni prawie każdej kultury, jest produkowana inaczej niemal w każdym kraju na świecie. Szukając odpowiednika mąki włoskiej, należy wystrzegać się produktów etykietowanych jako specjalne składniki „do.


Mąki bezglutenowe Jeśli z różnych powodów nie jecie produktów z powyższych mąk, nic straconego. Jak można podzielić mąkę? Czym charakteryzuje się mąka pełnoziarnista i oczyszczona? Dzięki temu naleśniki będą zarówno lekkie, jak i puszyste. Indeks glikemiczny mąki.


Zawiera dużo potasu, żelaza i witamin, obniża zły cholesterol. Ze względu na dużą zawartość błonnika świetnie działa na nasze jelita. Do standardowego przepisu na ciasto na pizzę używam zwykłej mąki pszennej. Zwróć uwagę bardziej na typ mąki.


Ta tradycyjna z której najłatwiej wychodzi ciasto, to mąka pszenna typ 45 5lub 600. Który da nam najtrwalszy zakwas? Udając się do sklepu stajemy przed koniecznością wyboru jednego z kilkunastu rodzajów mąki. Mąki można również podzielić ze względu na przeznaczenie.


Wyróżniamy więc mąki do użytku domowego i przetwórstwa przemysłowego (do produkcji pieczywa), wyrobów cukierniczych czy makaronów. Są także mąki konsumpcyjne przeznaczone do spożycia przez ludzi, mąki paszowe do karmienia zwierząt i produkcji pasz, a także mąki. Ja mielę w zwykłej żeliwnej maszynce do mięsa, przykręcam ją do blatu stołka (mam takie z IKEI), oczywiście zabezpieczam go kawałkiem grubej tektury.


Sitko ma dość duże otwory - tak ze mm, ale mak po drugim zmieleniu spokojnie się nadaje do przerobu na masę do klusek albo makowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty