środa, 2 maja 2018

Czy mozna zrobic faworki bez spirytusu

Czy bez śniadania można żyć? Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. O swoją studentkę- to zabrzmiało jakbyś była półżywa. Muszę ku temu zrobić mały komentarz, bo doprawdy nie rozumiem czemu ze studentów robi się zawsze niedożywionych i Bóg wie jakich biedaków.


Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.


Faworki bez alkoholu, czy to w ogóle możliwe? Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.


Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Miałam tylko problem co zrobić: pączki czy faworki. Jako że pączków jeszcze samodzielnie nie piekłam wzięłam się faworki, które wyszły rewelacyjne, są super kruche, i pełne pęcherzyków, takie jak piekła moja babcia.


Upiekłam z półtorej porcji, bo jak już szaleć, to na całego. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Pączki są bombami kalorycznymi, a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się ich w Tłusty Czwartek?


Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka, przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu. Ekspresowe faworki Tagi: chrust, szybkie faworki, tłusty czwartek Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego autor przepisu nazwał te faworki „Faworkami babci”, być może Jego babcia właśnie tak robiła chrust, Zobacz więcej. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje.


Zamiast spirytusu mozna dac piwo – ale wtedy jest proporcja 1:1. Wlac do przygotowanej maki. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.


Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym.


Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Pączki Ewy Wachowicz - sposób wykonania: Pączki Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje. Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn ruszył (na około minut). Wszystko wg Twoich receptur.


Nie wiem czy to wina tego, ze nie mialam spirytusu (tu gdzie mieszkam, to nie ma mozliwosci kupienia takiego specyfiku) i dodalam jigerra ginu (tylko to mialam w domu). Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Lista przepisów na co mozna zrobić ze skórki cytryny w spirytusie z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Co Zrobić Z Resztą Kapusty Po Gołąbkach - informacje, zdjęcia, materiały video. Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a bardziej chlona tluszcz. Smazyc z obu stron w goracym tluszczu. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem.


Z ciasta jak najbardziej można robić róże. Wałkujemy ciasto cienko jak na faworki, następnie wycinamy kółka różnej wielkości i nacinamy. A zawsze miałem wrażenie, ze to ciasto pochłania lub nie. Zagniatało się je jak zwykłe kruche.


W Tłusty Czwartek zrobiłam faworki z tego przepisu i muszę przyznać, że do mojego starego przepisu już nie wrócę. Muszę też wypróbować inne metody na te pyszne. Z góry dziekuje za odpowiedz i zycze wesolych swiat!


Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w mące wgłębienie i dodać wszystkie składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty