Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki.
Ciasto makowe z bakaliami, orzechami z polewą kajmakową. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Makowiec japoński przepis. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.
Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.
A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Następnie zmiel go dwa razy. Oprócz dżemu śliwkowego, sprawdzą się też inne dodatki, np.
Zamiast dżemu śliwkowego nadawać się będzie też inny, np. Tak przygotowany makowiec to świetna alternatywa dla klasycznych strucli. W okresie Świąt Bożego Narodzenia zawsze bazuję na przepisach tradycyjnych dawnych i sprawdzonych. MAKOWIEC JAPOŃSKI To bardzo dawny przepis, który krążył między sąsiadkami. Przy przepisie mam dwie nazwy makowiec z jabłkami i makowiec japoński.
Czemu japoński, tego nie wiem i nigdy nie dochodziłam genezy tej nazwy. Jaki jest makowiec japoński? Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne.
Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Wszystko co najlepsze z makowca, czyli farsz :))) Wilgotne, bardzo sycące ciasto, choć nieco pracochłonne, u mnie powstał przy okazji robienia domowej masy makowej, którą zrobiłam sobie z podwójnej porcji i połowę zamroziłam (piszę o zamrażaniu pod domową masą). Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Niezwykle lekki i wilgotny makowiec. A makowcem idealnym dla wszystkich jest makowiec japoński. Bo jest to makowiec zrobiony bez ciasta, wyłącznie ze słodkiej, kremowej masy makowej. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.
Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Ciasto to pozytywne zdarzenie bo wyroslo prawie 3X a uzywalem suchych drozdzy do ciast slodkich.
Niestety nie ma takich smakolykow w Szwecji. Szybki makowiec z puszki na kruchym spodzie. Kupuje się ją w puszcze i dzięki temu chcąc zrobić szybki seromak czy makowiec japoński nie trzeba parzyć i mielić maku. W ogóle można kupić masę, która od razu zawiera bakalie. Wtedy odpasa również ich przygotowywanie.
Natomiast może być tak, że na półce sklepowej stoi kilka. Jak już mamy masę makową, to łączymy ją z tartymi jabłkami np. Z piekarnika wyjmujemy ciasto, które wspaniale pachnie, a po wystygnięciu jest wilgotne.
W wersji odświętnej wierzch można polać czekoladą i ozdobić bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.