Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku.
Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie.
Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Niezwykle smaczny makowiec.
Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Przepis na tradycyjne makowce.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Dodaj przepis do ulubionych. Miło mi Cię gościć na Poezji Smaku!
Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa: Mak sparzyć, odstawić na około godzinę, odcedzić na siteczku i zmielić razy w maszynce do mielenia.
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową.
Pomysł na makowiec z masą kajmakową i orzeszkami to efekt zaczerpnięcia dużej porcji tradycji (od Wytrawnej Mamy, która z babcią piekła makowca na każde święta), szczypty naszej ciekawości i czterdziestu taczek nienawiści do rodzynek w ciastach. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.
Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Istnieje wiele wersji tego smakołyku, a jedną z nich jest biszkopt, masa makowa oraz krem budyniowy z alkoholem.
Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.
Wyjać z piekarnika oraz z formy i przestudzić w samym papierze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.