wtorek, 15 maja 2018

Przepis na drożdżowe chrusty

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Komentarze (1) Jesteś nie zalogowany!


Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.


Przepis na drożdżowe chrusty

W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych drożdży,świeże. Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.


Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. Następnie do miski dodać resztę mąki, rozpuszczoną (zimną) margarynę, sól i ubite widelcem jajko. Zostawić do czasu aż zaczyn zacznie pracować. Jajka z resztą cukru i szczyptą soli ubić.


Do zaczynu dodać mąkę,ubite jajka,ocet ,aromat. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze wyrośnie wałkować i formować chrusty.


Chruścikom także dać wyrosnąć. Smażyć na gorącym oleju na złoty. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrusty drożdżowe. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu.


Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Są delikatne, na drugi dzień również pyszne.


Chrust cieniutko wywałkowane są. Prosiłam, by nie dosypywać mąki, ale oprószyć nią ciasto i blat. Z rzadszych ciast wychodzą najdelikatniejsze wypieki drożdżowe lub same faworki. Polecam wyrabiać mikserem. Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis.


Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych. Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz przepis na pączki tradycyjne drożdżowe, oraz przepisy na pączki bez drożdży. Wszystkie przepisy na te słodkości są sprawdzone i dopracowane.


Sprawdź przepis na pączki z ziemniakami. Pączki w wersji mini robi się znacznie szybciej i łatwiej niż pączki standardowe. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek.


Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Wyślij przepis Drożdżowe chrusty. Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek.


Przepis na drożdżowe chrusty

Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na faworki - formowanie Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty.


Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty