czwartek, 3 maja 2018

Makówki prosty przepis

U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Można oczywiście próbować odchudzić nieco przepis, np. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej.


Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu, zaserwowane przez mamę mojej przyjaciółki.

To prosty przepis na makówki, a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć. Jak udekorować makiełki. Właściwie w prawie każdym śląskim domu robi się na Swięta makówki. Mak zemleć w piekarni, następnie zamoczyć w mleku i gotować przez ok. Gdy zmięknie wystarczająco odstawiamy.


Konsystencja ma być zupy makowej, bo mleko z maku ma zostać wchłonięte przez chałkę, jeśli mak będzie za gesty, to jak chałka wciągnie wilgoć makówki będą. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Suchy mak należy zemleć.


Roztopić masło, zalać wodą(ok szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia.

Kolejna nowość, jaka pojawiła się na naszym wigilijnym stole to makówki. Kroki wykonania: Przygotowujemy bakalie,bułkę kroimy na kromki mniejsze i większe. I dość dużą miskę szykujemy. Do garnka dajemy nasz mak z puszki i 800ml mleka ewentualnie cukier do smaku jak jest za mało słodkie,zagotowujemy całość.


Szukasz świetnego przepisu na makówki wigilijne? Z nami zrobisz pyszne tradycyjne makówki śląskie. Zobacz również przepis na makówki w nieco zmienionej wersji - na pewno znajdziesz coś odpowiedniego na wigilijny stół.


Makiełki wigilijne z gotowej masy makowej. Warto zaznaczyć, że przepis na makówki różnić może się w zależności od miejsca zamieszkania i tradycji rodzinnych. Przepisy z kategorii makowki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony. Jednak ja makówki lub makiełki (bo z taką nazwą również się spotkałam) urozmaicam dodatkową maślaną warstwą budyniu waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.


Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Was zestaw najszybszych, najlepszych dań obiadowych. Drugie danie to dopełnienie prawdziwego domowego obiadu.

Jednak przygotowanie posiłku, nawet dla całej rodziny wcale nie musi łączyć się z długim przebywaniem w kuchni. Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Chałka przełożona domowej roboty masą makową. Kluczowa jest duża ilość dodatków! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makówki.


Mak należy zmielić na sucho w specjalnej maszynce Następnie przełożyć do garnka, podlać wodą i zagotować. Do garnka z makiem wsypujemy cukier (zwykle robię to na smak, ale mniej więcej na tę ilość maku było to tyle) - musi to być bardzo słodkie w smaku. Nie jestem obiektywna, jeżeli chodzi o makówki, ponieważ jest to moje ulubione danie wigilijne i świąteczne. Aby czuć się wolnym istnieje prosty sposób:. Zanim napisałem swój (mój? nie! toż to rodzinny) przepis na makówki to przeczytałem cały wątek - jakoś nie znalazłem nikogo kto tak samo robi makówki ;-) więc choć wiele osób robi i lubi makówki na święta, to to nie jest.


Sprawdzony przepis na makówki babci Hildy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Sposób przygotowania: Śląskie makówki Eli przygotowanie składników Przygotować sto pięćdziesiąt gram mini sucharków. W miseczce przygotować 1gram mini sucharków.


Należy je przechowywać w chłodnym miejscu. Ja osobiście jedną miskę mrożę na sylwestra. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Proste Dania bezglutenowe i nie tylko. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Obiecałam więc oto one, makówki w moim wydaniu.


Ciebie newslettera przepisy. Oczywiście ilość wszystkich składników dzielmy proporcjonalnie. W makówkach najważniejsze jest to by były mokre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty