Durszlak - dobre i szybkie chruściki. A dobre wyrobienie i wybicie ciasta to chyba najważniejsza sprawa, więc mężowi Twojemu należą się brawa. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).
Chruściki w moim domu jak sięgam pamięcią są od bardzo dawna. Są specjalnością mojej żony – cieniutkie, chrupiące, rozpływające się w ustach – istna poezja smaku. Chrust jak mówi sama nazwa powinien być leki i suchy, a nie jak w niektórych sklepach cukierniczych - sztuk i jest kilogram.
Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Ciasto, które się po uderzeniach rozpłaszczy podwijać pod spód i tak kilka razy aż zaczną powstawać pęcherzyki, ja okładałam ciasto wałkiem dobre minut.
Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Dwa sposoby przygotowania. Ciasto w trakcie wyrabiania dość mocno się klei, wystarczy podsypywać systematycznie mąki, by uzyskać gładką i sprężystą masę.
Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Zbliża się tłusty czwartek jest to dobra okazja aby podzielić się z Wami moim przepisem na faworki (chrusty).
Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.
To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Drożdżowe chruściki - Dobre przepisy kulinarne w wielu kategoriach. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić.
Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.
Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Do kawy w sam raz, pycha! Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „dobre faworki”.
Na przyszłość radzę najpierw wszystkie sobie pozawijać, a potem dopiero smażyć. Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Z wymienionych skladników zarabiamy jednolite ciasto.
Dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy tak cienko jak na makaron. Naprawdę szybki i prosty przepis a efekt końcowy _PYCHOTA! Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz. Przygotowuj Zobacz więcej.
Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Kucharki w przedszkolu co roku w karnawale robią je dla dzieci, a jak wiecie dzieci to najsrożs Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kocham.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.