Unlimited DVR storage space. Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. Piec przez minut w piekarniku nagrzanym do 1stopni C.
To, co najbardziej lubię w makowcu, to właśnie masa makowa, słodka z miodowym posmakiem, pachnąca skórką pomarańczową. Dlatego do tej pory preferowałam raczej masę makową na cienkim placuszku kruchego ciasta, bo wtedy w każdym kawałku maku jest mnóstwo ^^ Ale ta strucla wygląda na taką porządną, z dużą ilością maku. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu.
Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok.
Makowiec - strucla makowa. Trudno sobie wyobrazić stół wigilijny bez makowca.
Jeśli w tym roku zdecydujesz się na samodzielne upieczenie go, posłuż się tym przepisem na struclę makową. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego – będziesz potrzebować jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz – oczywiście. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 1stopni przez około minut do zrumienienia. Właśnie zrobiłam masa makowa super ale ciasto dramat rozłaziło się przy każdej próbie zawinięcia. Przygotowanie do min Czas gotowania sztuki Porcja v Wegetariańskie.
Traficie do nieba :) Ta strucla jest moim ulubionym ciastem na stole wigilijnym,. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. Strucla z makiem przepis. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii strucla makowa. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Moja strucla makowa jest wyśmienita, bo zachowana jest idealna proporcja maku do ciasta. Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła - jak na mój gust, masa makowa byłaby za słodka, więc dodałam do niej mniej cukru. Ciasto nie wymaga nawet podsypywania mąką. Margarynę roztopić na patelni, dodać mak, cukier, rodzynki i pokrojone orzechy lub migdały.
Przeczytaj rady, dzięki którym przygotujesz idealny makowiec. Sprawdź, także ile kalorii ma makowiec i jakie ma wartości odżywcze. Nie wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia.
Smaczny, miękki i pachnący cytryną. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Jedno z tych ciast, które w polskiej tradycji najbardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Można też piec w dwóch osobnych keksówkach.
Obie strucle umieścić delikatnie w prostokątnej formie tak, aby były przedzielone papierem. Składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozkruszyć w palcach. Wierzch każdej strucli posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na pergaminie na grubość ok. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy na papierze do formy. Jeśli Święta Bożego Narodzenia to musi być strucla makowa! Wybrałam przepis, w którym wykorzystano gotową masę makową, ponieważ właśnie w posiadaniu takiej masy byłam. Pomimo tego, że podczas wyrastania ciasto powiększyło swoją objętość, to w czasie pieczenia mocno pękło wzdłuż jednego.
Masa makowa własnej produkcji nie ma sobie równych. Można do niej wrzucić dokładnie to, co się lubi #128578; A na wierzchu polałam makowiec lukrem cytrynowym, który ciekawie kontrastował z masą makową. Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.