Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).
Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne! Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.
Jak zrobić dobre faworki? Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. W tłuszczu przecież się je smaży.
Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Dobre wiele - Chrusty - dane firm, adresy i telefony na pkt. Polskie Książki Telefoniczne.
Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Bardzo ważną rzeczą jest dobre wybicie ciasta – wtedy jest dobrze napowietrzone i powstają cudne pęcherzyki, które dodają delikatności usmażonym już faworkom.
Havano, tak jest niezbędny, żeby chrusty (pączki też) nie opiły się tłuszczu. On i tak odparuje, a smaku nie zmieni. Zagniecenie i wybicie ciasta trwa ok minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka.
Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. To doskonała okazja, by spróbować samodzielnie przygotować w domu faworki, czyli popularne chrusty!
ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PĄCZKI na Tłusty Czwartek. Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne. Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera unikalnego smaku.
Przepis na faworki nie jest trudny, ale w napowietrzenie ciasta musisz włożyć sporo siły - to tutaj tkwi sekret chrupiących faworków. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.
Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Dobre Chrusty - informacje, zdjęcia, materiały video. PĄCZKI I CHRUSTY – NAJLEPSZY PRZEPIS – moja rodzina uwielbia pączki.
Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na Tłusty Czwartek. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę. Zbliża się tłusty czwartek jest to dobra okazja aby podzielić się z Wami moim przepisem na faworki (chrusty).
Przepisy na najlepsze chrusty – faworki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na najlepsze chrusty – faworki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.