wtorek, 17 lipca 2018

Faworki na szybko

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Rozgrzewamy połowę (litr) oleju do 1stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie faworki. Smażyć na złoty kolor, po około - sekund z każdej strony.


Faworki na szybko

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub. Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w tłusty czwartek będą idealne. Zaproście znajomych na ucztę!


Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Ja dodatkowo zwykle daję do ciasta jeszcze łyżeczkę octu jabłkowego, który korzystnie działa na trawienie.


Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia.


Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Najlepszy przepis na faworki domowe.


Faworki na szybko

Ciasto na faworki powinno się też dłużej wyrabiać, żeby było takie gładkie. Te pyszne chruściki na piwie szykuje się bardzo szybko. Najczęściej sięgamy po nie w karnawale. Ten przepis na faworki nie zawiera spirytusu.


Jest to również przepis na faworki bez śmietany. Następnie ułożyć na blacie i uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Czynność powtarzać wielokrotnie.


Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach.


Zobacz prosty przepis na faworki! Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.


Tłusty czwartek już wkrótce. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. W szerokim garnku rozgrzać olej : koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko palić. W garnku rozgrzej około 5g smalcu lub oleju.


Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że olej ma już odpowiednią temperaturę. Spirytus daje się po to, by nie “piły” tak tłuszczu – mniej procentowy alkohol tak nie będzie działał, a w smaku naprawdę spirytusu nie czuć ;) 3. Mimo że ogólnie nie stosuję smalcu faworki powinny być smażone wyłącznie na nim. Przepis na faworki - jak smażyć?


W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto. Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Ten proces jest bardzo dynamiczny, dlatego trzeba działać szybko, żeby faworki się nie przypaliły. Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z. Kto jeszcze nie ma faworków, zapraszam do wspólnej pracy. Szybko, to tylko faworki ;) 153.


Kiedy szybko oderwie się od dna – smażyć. Należy mocno zmniejszyć ogień, by temperatura nie wzrastała i tłuszcz się nie przypalił ale pozostawał cały czas rozgrzany. Uważać, by nie wrzucać faworków mocno oprószonych mąką, można je omieść pędzelkiem, mąka lubi się przypalać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty