czwartek, 12 lipca 2018

Przepis na biały lukier do makowca

Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników.

Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Wyniki wyszukiwania dla biały lukier na makowiec pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym. Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników. Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni.


Szybko zastyga, ale równocześnie po zastygnięciu nie jest bardzo twardy i ciasto nim polane dobrze się kroi. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na waniliowy lukier do makowca.

Taki lukier wzbogaca smak wypieków. Polecam tradycyjny lukier biały. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak zrobić lukier biały Kitchen Magic.


Unsubscribe from Kitchen Magic? Zajadam TV - Kuchnia smaczna, kolorowa i wesoła 25views. Zawsze może się bowiem przydarzyć, że smaczne i wspaniałe ciasto popęka w pieczeniu lub jego powierzchnia będzie odbiegała od naszych oczekiwań. Całość utrzeć mikserem na gładką masę.


Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Po nałożeniu lukier twardnieje i nic więcej nie trzeba robić.


Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce,. Jeżeli chcemy upiec tort w stylu angielskim i wykazać się kreatywnością warto sięgnąć po przepis na lukier plastyczny. Z masy cukrowej można wyczarować prawdziwe arcydzieła.


Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku.

Tak naprawdę wyczuć proporcje by lukier nie był za rzadki. Masło mierzymy roztopione gdyż inaczej wyjdzie go. Lukier do piernika, makowca i nie tylko. Pani Doroto makowce przepyszne! Gładki i lśniący, nie pęka, a do tego szybko i ładnie zastyga.


Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę. Wyjątkowo przyjazny w użyciu lukier;) Bardzo apetyczny, gdy zastygnie. I smaczny:) Często używam go do pączków oraz do.


Mysmy tez ostatnio robili lukier z magicznym skladnikiem - octem. Jak go przygotować – dowiesz się z tego poradnika. U nas w domu lukruje się identycznym lukrem - prosty i skuteczny przepis na znikające lukrowane cudeńka. Istnieją dwa podstawowe warianty białego lukru: białkowy i cytrynowy.


Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Tak przygotowany lukier jest gotowy do dekoracji naszych wypieki.


Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszny makowiec dla Tych z Was, którzy skrupulatnie liczą kalorie a makowiec bardzo lubią tak, jak ja. Bez tego przysmaku Święta po prostu nijakie! Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana.


Biały i delikatny jak śnieg lukier do ciasta to doskonały dodatek. Stosuje się go do dekoracji nie tylko pierniczków, ale również ciastek oraz tortów. Kiedy lukier jest gotowy? Aby zrobić lukier, wystarczy jedno jajko, szklanka cukru pudru i sok z cytryny.


Składniki miksuje się w misce na gęstą masę. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty