czwartek, 19 lipca 2018

Leczo z cukini bez papryki

Czy może być bardziej idealne połączenie chrupiących, kolorowych i aromatycznych warzyw niż to? Danie, jakim jest leczo bez papryki, to wielobarwne, łatwe do przygotowania i smaczne danie - możesz je przygotować z dodatkiem bekonu, albo bez, z kwaśną śmietaną, albo bez, z ostrymi płatkami suszonej papryki, jajkiem, itp. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Leczo - danie proste i smaczne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.

Niektórzy lubią dodać do lecza. W końcu odkryłam paprykę pieczoną, pozbawioną skórki, pyszną i lekką, którą jem przy innych okazjach. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku.


Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek.


Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej.

Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki.


Właśnie siedzę obżarta po cukiniowym leczo (z papryką :) i zostało jeszcze na jutro na obiad. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Lista przepisów na leczo z cukini bez papryki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Podstawą każdego lecza jest papryka. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Dania z cukinią w roli głównej. Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje.

Cukier nie jest składnikiem niezbędnym, ale leczo z odrobiną cukru ma lekko łagodniejszy smak. Aby uzyskać smaczne leczo trzeba wybrać świeże, jędrne i zdrowe warzywa bez wgnieceń i plam. Papryka powinna być gruba, mięsista i słodka, najlepiej w ciemnoczerwonym kolorze.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Składniki: kg papryki 7g pomidorów g smalcu 1g.


Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty