wtorek, 10 lipca 2018

Lasagne z sosem beszamelowym i bolognese

Duży garnek sosu bolońskiego możemy nastawić już dni wcześniej. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne bolognese, czyli po prostu lazania po bolońsku to klasyka, która nigdy się nie znudzi.


Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu, dlatego bez problemu możemy wziąć kawałek do pracy. Nawet nie wiecie jak bardzo lubię sos boloński.

Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Cebulę obieramy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy mięso, podsmażamy.


Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy. Pomidory miksujemy blenderem, dolewamy do mięsa. Pozwalamy wodzie odparować, tak by sos zyskał odpowiednią konsystencję.


Lasagne to bardzo ciekawa i bardzo sycąca potrawa z makaronem i tym, na co przyjdzie nam ochota.

Dziś prezentujemy nasz ulubiony przepis na lasagne a’la bolognese z sosem beszamelowym. Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.


Dokładnie pokrywajcie makaron sosem beszamelowym, aby uniknąć sytuacji, że makaron będzie suchy i niedopieczony. A potem albo podać przepis na lasagne z prawdziwym sosem bolognese albo nie używać terminologii pod która kryje się całkiem inne danie. Wczoraj podawałam Wam przepis na pyszny wegetariański sos boloński w prostym połączeniu z makaronem spaghetti, dzisiaj pora na lasagne. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.


Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Do takiej pysznej kolacji nie może przecież zabraknąć wina.


Przygotowałam świetną lasagne bolognese z mięskiem wołowym. Wybór padł na CiuCiu Bachus Rosso Piceno, ktore świetnie podkreśliło smak mojego dania. To wino eksploduje świeżą soczystą wiśnią, a także jest szczere, prostolinijne. Dodałam je również do farszu.


Lasagne, lasagna czy lazania – nazwa tego dania pochodzi od słowa oznaczającego cienką warstwę ciasta. Lasagne należy do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które bardzo polubili amerykanie.

Najbardziej znaną wersją jest – lasagne z mięsem mielonym czyli lasagne bolognese. Oryginalna włoska Lasagne Bolognese z sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i sosem beszamelowym. To jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, wywodzące się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne z sosem bolognese barilla. Pyszne lasagne z mięsem mielonym i delikatnym sosem beszamelowym. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.


Lubicie faszerowane naleśniki? Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym Podobne przepisy. Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty