Zupa kalafiorowa, to kolejna letnia potrawa, którą proponujemy jeść przez cały rok! Bo jest pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Krótko mówiąc, ma same plusy. W dodatku nie wymaga wielu składników, i nie kosztuje wiele. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Z dodatkiem ziemniaków i marchewki, zabielana śmietaną i podawana z pieczywem. Powinniśmy jeść jak najwięcej takich zdrowych zup z dużą ilością warzyw, nie tylko w lecie, kiedy jest sezon na świeże kalafiory, ale również w zimie, korzystając z mrożonych warzyw. Mój przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty. Taka zupa z kalafiora powstaje w krócej niż w godzinę.
Zazwyczaj na koniec dodaję do niej ulubione zioła i jest to oczywiście natka pietruszki lub koperek. Lubię zaprawiać takie zupy śmietanką kremówką bez dodatku mąki. Tym razem serwuję tradycyjną zupę kalafiorową z dodatkiem sporej ilości jarzyn. Na blogu znajdziesz już przepisy na aksamitną zupę z kalafiora oraz krem z pieczonego kalafiora. W garnku lądują ziemniaki, marchewka, pietruszka i cebula.
Wcześniej też już chyba wspominałam, że uwielbiam gęste zupy-kremy. Nie dość, że wyglądają bardzo efektownie i świetnie smakują, to jeszcze są bardzo syte. Zwłaszcza w sezonie robimy ją bardzo często, gdyż ceny kalafiorów bywają wtedy naprawdę niezwykle niskie.
Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Ważne jest to, by ją bardzo dokładnie zmiksować przy pomocy np. Zupa krem kalafiorowa jest wówczas aksamitna i niesamowicie przyjemna do jedzenia.
Ten przepis to mój najlepszy krem kalafiorowy. Moja zupa krem z kalafiora ma sporo ziemniaków. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Tak zabielam tylko lekką zupę kalafiorową. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Zupa, dzięki użytemu do jej przyrządzenia miksowi warzyw będzie ciekawie smakować i dobrze się prezentować. Nie zapomnij o przyprawach, które podkreślą ich smak.
Kalafiorowa będzie dobra bez względu na sezon – od wiosny do wczesnej jesieni przygotujesz ją ze świeżego warzywa, w zimie możesz użyć mrożonego. Będzie smakować bez względu na okazję i porę roku, ponieważ składniki do niej są w sklepach przez cały rok :). Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć!
Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Pyszna wiosenna klasyka - zupa kalafiorowa z ziemniakami. Ja wolę jednak aby zupa z kalafiora i zupa z brokułami to były zupełnie oddzielne dania.
Polecane przepisy: zupa kalafiorowa przepis gessler Zobacz więcej. Zapraszam na talerz pysznej, pachnącej koperkiem zupy kalafiorowej, czyli na smaczną klasykę. Po pierwsze klasyka, czyli tradycyjna zupa kalafiorowa. Jedna z najprostszych zup kuchni polskiej, którą chyba każdy zna z dzieciństwa i ceni sobie jej smak za wspomnienia, które przywodzi na myśl i za pewną przewidywalność, która w przypadku klasycznych zup ma znaczenie.
Klasyczna zupa kalafiorowa nie może się nie udać. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około minut. Gorącym bulionem zalej umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Przecedź,odłóż marchewkę i skrzydełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.