Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca.
Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp.
Makowiec upieklam w formie z. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw. Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach. Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Skarbnica smaków.
Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu.
Jakie ciasto do makowca? Alusiaa - przecież zrobienie masy makowej to nic trudnego. Jak masz maszynkę do mielenia elektryczną to wogóle pryszcz a jak nie to zatrudnij jakiegoś chłopa. Niech se ogląda mecz i kręci - te gotowe masy to naprawdę paskudztwo. Po moczeniu i odciśnięciu z płynu mak należy dwókrotnie zmielić.
Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów.
Domowa masa makowa świetnie sprawdzi się też przy szykowaniu ciast. Gotowe masy makowe są obrzydliwe. Albo spaprane sztucznym miodem, albo z kilogramami cukru, albo przeperfumowane jakimiś olejkami. Mak mielony na sucho za to jest niemal kompletnie pozbawiony makowego aromatu, bo z mielonego ziarna ulatuje on bez trudu.
W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu.
Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem.
Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Z gotowej masy makowej nie będzie dobrego makowca, nie ma takiej możliwości. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Produkt bardzo popularny, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, gdyż znacząco ułatwia przygotowanie tradycyjnego makowca, strucli makowej czy kutii.
Masa makowa, to tradycyjna masa do wigilijnej strucli z makiem czyli klasycznego makowca. Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii.
Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Do makowca z gotowej masy makowej doskonale pasują rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Pani Doroto makowce przepyszne!
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.
Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Tak,ze by się nie naciąć.
NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) - Szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Przepisy z kategorii gotowa-masa-makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.