Marynowane opieńki - przepis składniki i przygotowanie. Sprawdź najlepszy pomysł na jesienne przetwory - przepis na marynowane opieńki! Idąc za ciosem (grzybowym) przedstawiam Wam przepis na pyszne, marynowane opieńki. Są równie dobre jak marynowane podgrzybki. Cieszę się niezmiernie z kilku ich słoiczków, które mam nadzieję będą nas raczyć zimą (o ile wytrwają do pierwszych mrozów!).
Wspaniałe na imprezy jak i do kolacji. Opieńki oczyścić i wypłukać. Gotować w lekko posolonej wodzie 40min Odcedzić. Zagotować zalewę doprawić do smaku,dodać ziele i liście,wrzucić odcedzone grzyby i pogotować 10min. Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów.
Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. MARYNOWANE OPIEŃKI Prosty i sprawdzony sposób na opieńki w occie. Robiłam na dwa sposoby z cebulą siekaną w pióra, dodane do grzybów i zagotowane i z cebulą w talarki dodaną tylko na spód i wierzch słoiczka.
Stwierdzam, iż oba sposoby są ok,ale te piórka bardziej nadają aromatu i ostrzejszego smaku grzybom. Grzyby dokładnie umyć,gotować przez ok min w osolonej wodzie- odcedzić. Do słoiczków włożyć ziele angielskie oraz ugotowane grzyby. Składniki na zalewę połączyć , gotować ok min , zalać przygotowane słoiczki , zakręcić mocno , pasteryzować przez min. Opłukać w zimnej wodzie i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
Jeszcze jesiennie - marynowane opieńki. Takie najprostsze, nie bardzo kwaśne – polecam Ci gorąco! Bo marynowanie grzybów, w tym także opieniek, nie jest trudną sztuką.
Tak naprawdę najtrudniej jest zebrać dobre, zdrowe grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.