Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito). Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około minut. Trwa to dość długo, rób to z przerwami.
Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki.
Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Dla miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw :) Składniki: - kg czerwonej.
Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy.
Dodane przez mala_black w: Tylko o kuchni.
Bardzo proszę o przepisy na pastę z makreli ze serkiem ,dziękuje. Idealna pasta do wędlin, chleba czy mięsa. Powiązane przepisy: pasta;. Przepis na pasta z papryką chili.
Węgierska Erös pista-pikantna pasta z papryki 462. Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Magia w kuchni. Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem.
Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania. Mezze (meze) to rodzaj przystawek, tapas podanych na bliskim wschodzie. To coś co idealnie sprawdza się do podjadania, szczególnie przy skrapianych alkoholem okolicznościach.
Zbliżona jest trochę do ajvaru, choć klasyczny ajvar, przygotowany z samej papryki, smakuje jednak inaczej (właściwie czuć tylko paprykę) i ma inną konsystencję niż ta pasta. Tym razem przygotowałam smarowidło z czerwonawej papryki, cebuli i czosnku. Paprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na cztery części (usuwamy nasiona). Cebulę i czosnek obieramy ze skórki.
Ja tez swój przepis znalazłam i z tej radości postanowiłam zrobić większą ilość i zawekować.
Wszystko pomnożyłam i jak zaczęłam robić, to stwierdziłam, że oszalałam:) Jeszcze zimy nie ma, a ajvar znika z zatrważającą prędkością. W zależności od dodatków może być pikantny, łagodny, kwaśny - co kto lubi. Gdy już trochę ostygną, ściągnij z nich skórę – najlepiej zrobić to zaczynająć od czubka papryki.
Do malaksera wrzuć podprażone orzechy włoskie i zmiel na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, ½ łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy. Jakiś czas temu robiłam pesto z papryki.
Z dodatkiem parmezanu i orzeszków pini. Tak pysznie, że postanowiłam zrobić kolejną pastę z papryki. Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana.
Dzisiaj u mnie na stole pasta ze słonecznika z papryką na kanapki. Uwielbiam, oj tak, pasta ze słonecznika z papryką jest jedną z tych, które pojawiają się na naszych kanapkach kilka razy w miesiącu. Paprykę ostrą umyć, usunąć niepotrzebne części, ale pozostawić nasiona, zmielić w maszynce do mięsa.
Nadmiar soku z ostrej papryki (ok szkl) odcedzić, przelać do małych słoiczków i zapasteryzować (również przydadzą się do zaostrzenia potraw). Sprawdzone przepisy na pasta z papryki. Znajdź przepis na pasta z papryki w Ugotuj.
Jest ajvar łagodny i jest pikantny. Jest nieodzownym elementem kuchni serbskiej. Ajvar pochodzi z Bałkanów. Moje pierwsze wrażenie: jak to możliwe, że nawet przy. Można używać go jako sosu do makaronu.
Koniec sierpnia to czas, kiedy w mojej kuchni cały czas skwierczą papryki. Na przemian produkuję ajvar, pastę paprykową z masłem orzechowym, a ostatnio za sprawą książki The Lebanese Kitchen wydanej przez Phaidon, odkryłam kolejną paprykową pastę, która skradła moje serce. Ta pasta w przeciwieństwie do innych dipów z pieczonych warzyw jest bardzo gęsta i ziarnista.
Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach czy paluszkach grissini. Serbska pasta z papryki, bakłażana, czosnku i chili. Ajwar - przepis na ajvar.
Najlepszy ajwar - dodatek do mięs, warzyw i ryb. Jak zrobić ajvar - przepis. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasta na kanapki z papryki.
Harissa - arabska pasta paprykowa z chili - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.