czwartek, 5 lipca 2018

Faworki na smalcu

Faworki, chrust, chruściki, pyszne chrupkie ciastka o słodkim. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.

Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność. Szczególnie w karnawale warto pamiętać o tym, że bez smalcu bowiem nie ma faworków. To, co wyprawiają cukiernie, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze woła o pomstę do nieba. Faworki z oleju są ciężkie, gumowate i niesmaczne.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie.

Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Próbowałam wielu przepisów na faworki. Ten z piwem jest po prostu genialny :).


Składniki: żółtka, łyżka masła roślinnego, szczypta soli, ok 2ml piwa. Przejdź na stronę główną Interii. Ja zawszę smażę na smalcu. Ciasto wałkujemy cienko i formujemy faworki. Dodane przez Joasiaw: Tylko o kuchni.


Wkładamy partiami faworki do smalcu, gdy zezłocą się od spodu – przekręcamy (najlepiej szczypcami), następnie wyjmujemy na talerz wyłożony recznikami papierowymi. Kiedy papier wchłonie tłuszcz, przekładamy je na kolejny talerz roboczy, gdzie poddawane są procesowi oprószania cukrem pudrem przez sitko. Pozostało Ci już tylko brać pokrojone kawałki ciasta na faworki i jeden koniec wywijać na drugą stronę poprzez włożenie go do środkowego nakrojenia i lekkie pociągnięcie.


Do dużego garnka włóż kostki smalcu i na małym ogniu czekaj, aż się rozpuści. Zamiast smalcu możesz użyć także oleju. Pączki, faworki, oponki - ostatkowe słodkości Piotra Kucharskiego U nas jeszcze w XVI w. Do smażenia dziś użyłam tłuszczy zwierzęcego czyli smalcu!


Podobno tak smażone faworki są najsmaczniejsze.

Po usmażeniu kilku partii tłuszcz się pieni i zaczyna kipieć. Co robić, żeby tego uniknąć. Tej piany jest tak dużo, że nie widzę w rondlu faworków. Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów na pączki i faworki! Jeżeli w Twojej rodzinie nie ma przekazywanego od pokoleń przepisu na najlepsze pączki na świecie, to ten przepis możesz spokojnie uznać za genialny!


Chrusty można smażyć zarówno na smalcu, jak i na oleju. Mnie na smalcu tak nie smakują, gdyż są zbyt tłuste, podczas smażenia czuć charakterystyczny zapach. Chyba jesteśmy spokrewnieni i mamy wspólną babcie. Przewlekam, tworząc faworki.


Krok 6: Tak wygląda faworek po usmażeniu, a tak prze lekko rośnie i nabiera bąbelków. Usmażone faworki odkładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Niestety taty już z nami nie ma, podobnie jak i babci, więc nie mam kogo prosić o porównanie, ale jeśli babcine faworki smakowały choć odrobine podobnie do tych, które ja zrobiłam (a jestem pewna, ze były jeszcze lepsze) to były nieziemskie.


Chyba najgorszy przepis na faworki jaki czytałem. Aż mam wrażenie, że chwalą go tylko osoby, które smażyły pierwszy raz w życiu. Od kiedy proszek do pieczenia jest potrzebny do faworków? No ale może to kwestia upodobań. Prawidłowo przyrządzone faworki powinny być delikatne i kruche.


Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć konsystencję taką jak ciasto na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki. Większości osób, faworki nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, kiedy cieszą się największą popularnością i są powszechnie zjadane, bez obaw o dodatkowe kalorie. Kruche, delikatne i miękkie faworki posypane cukrem pudrem, smakują wybornie przy każdej okazji.


Smażyć w gorącym smalcu. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Ciasta nie biła wałkiem ale składała i wałkowałam dobre minut.


Olej był bardzo dobrze nagrzanym bo smażyłam je może z sekund z każdej strony. Może smażone na smalcu byłoby lepsze. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty