poniedziałek, 2 lipca 2018

Maślaki marynowane

Maślaki w occie przygotujesz już w godzinę. Wystarczy, że masz grzyby, ocet i przyprawy, m. Kroki wykonania: Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów.


Nasza marynata ma cebulowy posmak.

Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis! Grzyby przebrać, umyć,oczyścić kapelusze z kleistej skórki i gotować ok. Odcedzić, przelać letnią wodą. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojoną w talarki marchewkę.


Gotowaćminut, Włożyć maślaki i. Przepis znalazłam w Internecie, ale nie zapisałam sobie źródła. Tym samym sposobem można marynować podgrzybki, prawdziwki czy co tam wpadnie do koszyka – przepis jest dość uniwersalny. Chociaż nie myślcie absolutnie, że narzekam na ten dostatek maślaków ;).

BogusiaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Bajeczna Kuchnia. Bardzo lubimy maślaki marynowane. Służą nam jako dodatek do obiadu, kolacji lub sosu tatarskiego. Zalewę octową przygotowuję w proporcji 1:z dodatkiem liścia laurowego, gorczycy i cebuli.


Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę.


Dać do posolonej wody i gotować 20min. Osobno ugotować zalewę,,doprawić do smaku. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Pamiętam jeszcze z rodzinnego domu że maślaki zawsze były obierane że skórki ,a później duszone lub marynowane.


Nie wyobrażam sobie jeść maślaka z tą śliską powłoczką. Większe przekroić na pół. Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki. Wrzucić na gotującą się wodę (każdy gatunek w osobnym garnku) i gotować ok min.


Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.

Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. W jednym słoiku można mieszać różne gatunki lub pozostać przy jednym rodzaju. Najlepsze grzyby marynowane robiła moja mama, w sam raz mocne, nie za dużo ale wyraźnie, idealna to dla mnie proporcja. Zatem przepis na najlepszą marynatę do grzybów podaję. Jeśli jednak wolicie pozostawić maślaki ze skórką to możecie pozbyć się śluzu mocząc grzyby (szczególnie te malutkie) przez kilka godzin w solance.


Później należy je kilkakrotnie wypłukać, by pozbyć się resztek śluzu. Z kapeluszy usunąć brązową skórkę. Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki. Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.


Dusić przez pół godziny, często mieszając. MARYNOWANE MAŚLAKI Wśród grzybków, które zebraliśmy wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie odrobinę na maślaki marynowane , jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze dorobi Zobacz więcej. Jednak zanim zaczniemy robić maślaki w occie, powinniśmy znać dobry przepis na to, jak je przygotować. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przyrządzić nasze maślaki w słoiku. Podczas gotowania i tak nam trochę wyparuje.


Dodajemy listków bobkowych, około ziarenek pieprzu, ziarenek ziela angielskiego, sól i dość dużo cukru - ja przeważnie. Wszystko co można zrobić z maślakami - przepisy na maślaki marynowane albo duszone. Najczęściej są przyrządzane z innymi grzybami jednak znakomite również solo - maślaki duszone w śmietanie, na zupę oraz farsze. Nadają się także do suszenia i marynowania. Gdy już raz się ich skosztuje, trudno ich sobie później.


Najczęściej marynowane grzyby to boro, maślaki, podgrzybki, opieńki lub kozaki. Ocet spirytusowy (procentowy) można zamienić na ocet jabłkowy (procentowy). Do zalewy można dodać także cebulę.


Uwagi i przeciwwskazania do spożywania grzybów. Nie powinno się spożywać grzybów rosnących w miastach, przy szosach i na terenach przemysłowych, ponieważ łatwo kumulują toksyny zawarte w powietrzu i glebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty