Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.
Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby - dorsze, morszczuki, mintaje, które możesz podawać na zimno na śniadanie (z chrupiącą bagietką i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY) lub na ciepło. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Moim faworytem byl karp smazony na masle oraz karp w szarym polskim sosie.
Mieszkalismy w Poznaniu, to bylo jak to mowia o rzut beretem od Antonina, wiec karpi w domu bylo w brod. Tak naprawde to nie wiem, czy Grecy maja cos wspolnego z tym przepisem. U mnie w domu, Wielkopolsla, mowiono o rybie. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni!
W moim domu rodzinnym ryba po grecku była smażona obtoczona w mące lub bułce tartej. Bez specjalnej panierki, tylko z minimalna ilością przypraw. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch.
Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje.
Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje. Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno.
Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju. Jarzyny trzeba zaś obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Używa się tu oczywiście tradycyjnej mieszanki korzeni selera, marchwi i pietruszki, cebuli oraz zieleniny, w tym. Karp po grecku - przepis kulinarny - Portal Kulinarny - przepisy, konkursy, forum - Dadaj Przepis na Gotujmy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa, lekko solimy, a po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Moja ryba po grecku jest bardzo smaczna, ma wyraźny słodko-kwaśny smak, ma miękkie warzywa, jest gęsty od warzyw, lekko pikantny i bardzo aromatyczny.
Najczęściej dodaję rybę gotowaną, ale spokojnie można zamienić na smażoną. Najlepiej przygotować tą potrawę dzień wcześniej, aby ryba zdążyła przejść smakiem. Jak zrobić rybę po grecku ? Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w wyjątkowo efektownym wydaniu. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. Do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku.
Raz jest to miruna, raz karp lub dorsz, lecz ryba to podstawa, która zawsze jest serwowana na moim stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej. Składniki: około dag odgłowionego i wypatroszonego karpiadag marchwi (szt. średniej wielkości)dag seleradag korzenia pietruszki4-łyżek oleju lub oliwy z oliwekduża cebulałyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszkusok z cytryny lub ocet Wykonanie: Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-cm), osolić. Owszem od czasu do czasu lubię wykonać wersje: taką o jaką prosicie i prozdrowotną, żeby wskazać różnice.
Nie ma po prostu w tej kwestii reguł. Powyższa ryba po grecku została sporządzona przez Macieja Mamę. Obliczenia wykonałam dla standardowego dania, najczęściej występującego w polskich domach. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.
Karpia oskrobać, wypatroszyć, umyć i podzielić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny Przygotować galaretę: pomidory i cebule ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito, dodać przyprawy, włożyć karpia i ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.