piątek, 6 lipca 2018

Jak robic leczo

Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy.

Jak zrobić leczo z pieczarkami? Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli. I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki. Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.

Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos.


Domowy przepis na leczo Domowe leczo, to pomysł na danie, które smakuje jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych lub jako danie główne. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Witam, uwielbiam latem robić leczo z papryki, cukini, cebuli i pomidorów, ceny są wtedy niskie a warzywa cudownie dojrzałe.


W tym roku chciałabym zrobić dużo na zapas, w słoikach.

Jak najlepiej pasteryzować? Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.


Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki.


Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki.


A do tego to naprawdę przepyszne i bardzo zdrowe danie. Do leczo można też dodać kiełbasę. W moim przepisie pojawi się ona w niewielkiej ilości.


Jeśli jednak lubisz leczo z większą ilością mięsa, to zapraszam po przepis na leczo z. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Przepis na leczo do słoików na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty