czwartek, 12 lipca 2018

Miruna do ryby po grecku

Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Umytą rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy i myjemy: marchew, pietruszkę i seler w słupki (albo ewentualnie trzemy na tarce o dużych oczkach), por siekamy drobno. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj.

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Najlepiej, by była to ryba morska. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z białej ryby.


Ja zazwyczaj kupuję mrożone filety z tilapii, dorsza lub mintaja. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub miruna. W moim przepisie nie ma cebuli. Znajdziesz za to kawałek pora.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.

Jest niskokaloryczna (100g ryby to zaledwie kcal), ma delikatne mięso bogate w białko. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Miruna – wartości odżywcze. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.


Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.


Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Ryba po grecku nie należy wcale do kanonu potraw wywodzących się z Grecji. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.


Inne przepisy z VioletoweKucharzenie.

Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym VioletoweKucharzenie. Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z pieczarkami VioletoweKucharzenie. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Zalecana jest również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, astmie, alergiach, a także osobom z problemami krążeniowymi.


Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń.


Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. Gratis trener słownictwa, tabele odmian czasowników, wymowa. Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię.


Ryba jest smaczna, nie rozpada się no i zero tłuszczu. Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące. Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty