środa, 11 lipca 2018

Faworki na smietanie

DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Faworki klasyczne -na żółtkach i śmietanie.


Faworki na smietanie

Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Dodane przez irma w: Tylko o kuchni. Zbliżają się święta i bardzo chciałabym zrobić na Wigilie śledzie w śmietanie. Może ktoś zna dobry, wypróbowany przepis.


Faworki na smietanie

Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie. Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków. Jeśli olej będzie odpowiednio gorący i ciasto cienkie mamy pewność, że faworki będą kruche. Znakomite jako słodka karnawałowa przekąska. Są już na blogu faworki z piwem wśród składników.


Dziś przyszedł czas na inny rodzinny przepis, w który wyróżnikiem jest kwaśna śmietana. Przypominam, że przy faworkach trzeba użyć trochę siły :). Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto musi być cienko rozwałkowane.


Tak przygotowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach. Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust -na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepisy faworki smietana 30. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują.


Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Inne przepisy z Obżarciuch. Sernik puszek 2Obżarciuch. Bardzo chrupiace i delikatne.


Najszybsze jakie do tej pory robilam. Chyba nie musze dodawac, ze znikly w mig, po prostu nie nadazalam ich smazyc. Przepis pochodzi z blogu Obzarciuch.


Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Są to chrupiące ciasteczka smażone w głębokim oleju lub smalcu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jakie jest Twoje popisowe danie? Andrzej w wątku Logowanie przez e-mail. I muszę przyznać, że choć jej przepis na faworki jest najlepszy, czasem szukam innych, by przekonać się, że te babcine nie mają sobie równych - są idealnie kruche, lekkie, z dużą ilością bąbelków, co sprawia, że są lekkie i puszyste. Tym razem jednak wypróbować przepis na faworki kruche na śmietanie.


Faworki na smietanie

Rozwałkowujemy na grubość około mm. Ja tym razem cięłam moje faworki radełkiem z karbowanym ostrzem. Smalec rozgrzewamy, wrzucamy na próbę mały kawałek ciasta, jeśli wypłynie bardzo szybko, tłuszcz jest już dostatecznie nagrzany i możemy zmniejszyć gaz, lub poziom nagrzewania płyty elektrycznej na 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty