piątek, 6 lipca 2018

Masa do makowca zawijanego

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.


Masa Do Makowca Zawijanego - informacje, zdjęcia, materiały video. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę.

Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.


Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem.


A ja kupuję mak suchy mielony. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić.

Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Sitko ma dość duże otwory - tak ze mm, ale mak po drugim zmieleniu spokojnie się nadaje do przerobu na masę do klusek albo makowca. Moja mama kazała mi mielić razy i naprawdę wtedy był już całkiem drobny.


Myślę, że po razach byłaby z niego smętna paćka. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Masa Kakaowa Do Zawijanego - informacje, zdjęcia, materiały video. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na godziny (masa Bakalland) lub godziny (masa Helio) do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka razy w trakcie suszenia).


Zostawić do ostygnięcia. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej.


Zwijam, zaczynając od krótszego końca.

Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową – do zmielonego maku dodajemy cukier, mió rozpuszczone masło, cynamon, bakalie i Amaretto, mieszamy. Z białek pozostałych po przygotowaniu ciasta drożdżowego odkładamy łyżki, a resztę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast.


W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.


Do oddzielnej miski przesiej mąkę. Roztop w rondelku g masła. Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.


Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło. Odstawiamy na minut do podrośnięcia. Domowa masa makowa do makowca zawijanego zrobiona jest ze zmielonego maku oraz dodatków, którymi są mió cukier, masło, rodzinki, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryn.


Niektórzy dodają również żurawinę czy kandyzowane wiśnie. Najważniejsze jest jednak umiejętne zawinięcie makowca. W makowcu zwijanym część masy makowej też przygotowujemy wieczorem (mielimy mak dwa razy i dodajemy bakalie). Przepis na makowiec na biszkopcie.


Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty