wtorek, 24 lipca 2018

Makowiec z wody

Następnie związać ściereczkę ciasno i włożyć ją do naczynia z wodą tak ,aby ciasto było zanurzone w wodzie. Z jednej ryby dwa dania. Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów.


Wszystkiego najlepszego! Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. I lekko sie lepic,czasami mozna dodac odrobine letniej wody.

Jablka myje w wodzie z soda ,dobrze plucze a nastepnie obieram ze skory i zcieram na tartce ,moga byc male ,lub srednie oczka. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.


Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Dodać żółtka i śmietanę.


Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na części. Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku jajek, mleka, glutenu.


Kwintesencja makowca - sam mak posłodzony miodem, z bakaliami, bez spodu ale z polewą czekoladową. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.


Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.

Makowiec jest bezglutenowy. Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak. Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.


Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody. Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce. Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Gotowe makowce możemy jeszcze udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z ciepłą wodą oraz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Idealny na święta Bożego Narodzenia.


Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Ciasto powinno być przyrumienione. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty