Sprawdzony przepis na bigos z cukinii od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Na końcówkę sezonu cukiniowego polecam bigos!
Nie z kapusty ale właśnie z cukinii. Tak jak zwykle cukinię traktuję krótkim podsmażaniem, tak tutaj dłuższe gotowanie jest wskazane, aby cukinia bardzo zmiękła i zaczęła się rozpadać.
Danie zyska na smaku jeśli użyjemy świeżych pomidorów. Składniki na bigos z cukinii: kilogramy cukinii, cebule, dużych pieczarek, kminek, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, koncentrat p Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kaprysy Karolki. Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigosie z cukinii – mało kto!
Ten nowatorski przepis musisz więc koniecznie zrobić dla swoich najbliższych. Bigos to potrawa z kuchni staropolskiej, zwyczajowo przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsnych dodatków. Potrawy z cukinii zawierają dużo cennych witamin i składników odżywczych, a bigos przyrządza się go niezwykle szybko.
Zobaczcie, jak zrobić prosty bigos z cukinii. Dla mnie bigos z cukinii to po prostu gulasz z cukinii tylko inaczej nazwany, no może jeszcze określenie leczo by pasowało. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz bigos z cukinii. Wśród składników naszego bigosu z cukinii nie może zabraknąć papryki, cebuli, pomidora i oczywiście kiełbasy, która nadaje charakteru potrawie. Jeśli znudził Ci się klasyczny przepis na bigos z kapustą kiszoną w roli głównej, nasz przepis na letnie leczo, jest idealne dla Ciebie.
Mamy oryginalny pomysł na cukinię. To chyba najlepsza rekomendacja dla tej potrawy. Leczo wszyscy dobrze znamy, podobnie jak smażoną i grillowaną wersję cukinii. Natomiast bigos z cukinii to coś zupełnie nowego nowego!
Gęste, pożywne, ale wciąż lekkie lekkie danie, to bogactwo warzyw, do którego możemy włączyć mięsny dodatek w postaci jakiejkolwiek kiełbasy (np. chorizo!) lub parówek. Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Powoli ewoluował, zmienialiśmy proporcje i szukaliśmy tego połączenia, które lubimy najbardziej – oto właśnie ono :).
Bigos to typowe danie polskiej kuchni, często serwowane również z okazji świąt.
W swojej najbardziej tradycyjnej wersji jest zrobiony z kapusty. Szukając jednak oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, warto spróbować nowych rozwiązań. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Przygotowanie dania bigos z cukinii Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy,mieszamy i odstawiamy na bok,aż cukinia puści sok. Bigos letni z cukinii Kotleciki z cukinii Komentarze: Smakował Ci przepis? Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Chcesz podzielić się swoją opinią? Ja podałam to z kaszą pęczak. Bardzo smakowało, nawet moim wybrednym dzieciom. Leczo z cukinii można przygotować na wiele sposobów. Robię je naprawdę różnie.
Jako dziecko jadłam go często u mojej babci, to kolejna perła z lamusa, polecam! Składniki na osób: średnie cukinie kg zwykłej kiełbasy kg cebuli pomidorów lub przecier pomidorowy 5-łyżek keczupu olej do smażenia ząbki czosnku łyżek. Po sezonie można użyć domowego przecieru pomidorowego lub przetworów ze sklepu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.