wtorek, 24 lipca 2018

Makowiec na blasze

Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Na pewno jest w nim mak i na pewno są w nim jabłka. Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam.

Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie.


Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1° C i pieczemy około - minut. Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąd. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem. Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny.


Dobieram ilośd płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni. O ile, w związku z tym, zwiększyć czas lub temperaturę pieczenia?


I czy piec z termoobiegiem, czy wystarczy góra-dół? Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka.


Wstaw do lodówki na minut, a następnie piecz przez ok. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Mak jest także składnikiem szeregu innych świątecznych potraw takich, jak kutia (do jej przygotowania potrzebne są także mió mleko lub śmietanka) oraz kluski z makiem. W niektórych rejonach kraju podczas Wigilii serwuje się również zupę makową.


W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Kupisz go bez problemu w każdej cukierni. Warto spróbować zrobić go własnoręcznie. Oto kilka przepisów na makowiec z gotowej masy makowej, więc w łatwiejszej wersji.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na blachę. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając wolną przestrzeń między brzegiem ciasta i papieru o wysokości cm.

Ciasto ostrożnie umieszczamy na blasze i pieczemy około minut w temperaturze do 180°C. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej. Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak.


Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga imbirowo. Rawiczu wyrok za zlecenie zabójstwa, chce wyjść z więzienia, powołując się na zły stan zdrowia. Dla mnie to między innymi rolada makowa.


Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M. Tak samo przygotować makowce z pozostałego ciasta. Makowce ułożyć obok siebie na blasze do pieczenia. Można odstawić je do wyrośnięcia na minut.


Piec w temperaturze 190ºC przez około – minut. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż makowce. Przez papier do pieczenia.


Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Dodać mak i smażyć masę około minut. Po ostygnięciu dodać żółtka roztarte z cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (jeśli są duże blachy) albo na jeśli mniejsze.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć pierwszą rozwałkowaną część na blasze. Zawiń ciasno i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 1stopni Celsjusza przez minut.


Co zrobić, aby nie pękał? W zależności od przygotowywanego ciasta na makowiec zawijany, należy pamiętać o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka pęknięcia. Sernik i makowiec to moje ulubione świąteczne ciasta - Twój przepis to spełnienie moich snów hihi :).


Ta cała atmosfera świąteczna pachniała makowcem i florentynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty