poniedziałek, 2 lipca 2018

Faworki moje wypieki

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Faworki moje wypieki

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Prosiłam, by nie dosypywać mąki, ale oprószyć nią ciasto i blat. Z rzadszych ciast wychodzą najdelikatniejsze wypieki drożdżowe lub same faworki.


Polecam wyrabiać mikserem. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.


Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to. Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone #128578; Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! To najlepszy blog kulinarny. U nas znajdziecie najlepsze przepisy kulinarne, przepisy na ciasta czy też słodkie przepisy.


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.


Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, sól, spirytus.


Nożem pomieszać składniki, a następnie je zagnieść. Wyrabiać aż powstanie gładka kula. Później przy użyciu wałka czy tłuczka ubijać około minut kulę, z różnych stron, na zmianę. Następnie podzielić ciasto na części i bardzo cienko (najcieniej jak to możliwe) rozwałkować.


Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości i wypieki znane na całym. FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Nie ukrywam, że uwielbiam faworki.


Faworki moje wypieki

Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i. Artykuły - faworki drozdżowe moje wypieki (577) Moje wypieki i desery Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty