poniedziałek, 9 lipca 2018

Jak ugotować żurek z zakwasu z butelki

Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Z reguły potrawy łatwe do wykonania, nie wymagające składników, w tym większość trudnych do zdobycia, jak to proponują „mistrzowie” sztuki kulinarnej.


Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.


Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Wyniki wyszukiwania dla zurek z zakwasu z butelki pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.


Dania główne Żurek z domowego zakwasu. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli.


Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją.


Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Jak ugotować żurek z zakwasu z butelki ? Zacznij od podsmażenia na oleju cebuli i boczku. Trzymaj na patelni do momentu uzyskania złocistego koloru.


Do dużego garnka wlej wodę, dodając do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu przez minut, potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze minut. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą.


Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce.


Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha!


Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy. Jak Ugotować Barszcz Biały Z Butelki - informacje, zdjęcia, materiały video. Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie, żurek na białej kiełbasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty